O neplodnosti generalno

O neplodnosti generalno

Ned, 10. Jun. 2018.


Oko 15% bračnih parova je neplodno zbog postojanja brojnih mogućnosti oštećenja reproduktivnog sustava, kako žene tako i muškarca.


 

Izvor: Rodina brošura "Čudesne bebe"

Kada govorimo o reproduktivnom zdravlju općenito, možemo reći da postoje čimbenici koji negativno utječu na reproduktivno zdravlje a to su povećana učestalost ginekoloških operacija, povećana učestalost endometrioze i odgađanje rađanja. Sve ove pojave u konačnici dovode do pojave negativnih demografskih pokazatelja – niske ukupne plodnosti, negativnog prirodnog prirasta stanovništva, niskog udjela mladih (65 godina).

Uzimajući u obzir da je SZO (Svjetska zdravstvena organizacija) neželjenu plodnost označila kao bolest te da je pravo na zdravlje, tj. liječenje bolesti jedno od temelja ljudskih prava, onda u istom kontekstu treba shvaćati i pravo na reproduktivno zdravlje.

Prvo dijete u svijetu, začeto procesom izvantjelesne oplodnje, rođeno je davne 1978. godine, a do danas je tom metodom liječenja bračne neplodnosti rođeno više od 100 000 djece u svijetu. Postupkom in vitro feritilizacije (IVF) u Hrvatskoj, u Klinici za ženske bolesti i porode – Petrova, prvo dijete je začeto 1983. godine.

Reprodukcijska sposobnost čovjeka je u odnosu na ostale vrste nesavršena. Oko 15% bračnih parova je neplodno zbog postojanja brojnih mogućnosti oštećenja reproduktivnog sustava, kako žene tako i muškarca.


Kada govorimo o ženama, njihovoj umanjenoj plodnosti u normalnim uvjetima doprinose:

- monoovulacija – u jednom menstruacijskom ciklusu sazrijeva samo jedna stanica
- neredovite ovulacije
- dob – reproduktivna sposobnost žene najkvalitetnija je od 18. do 38. godine životaspontani pobačaji.

Ukoliko se promatra sudbina stotinu jajnih stanica u idealnim uvjetima kod zdravog bračnog para, dobit ćemo sljedeće oplodne rezultate:

- 15% jajnih stanica neće se oploditi
- 15% jajnih stanica koje se oplode neće se implantirati (ugnijezditi) na sluznici maternice
- 70% oplođenih jajnih stanica (zametaka) se implantira, ali se oko 40% njih pobaci
- samo 30% završi porođajem.


Mnogo razloga je u igri - Muškarac/žena/oboje

Najčešći uzrok neplodnosti bračnog para danas je muška neplodnost. Dok je muška neplodnost 1980. godine bila uzrokom neplodnosti bračnog para u 20% slučajeva, danas se taj broj popeo na skoro 40%. Istraživanja zadnjih desetljeća pokazala su progresivan pad, kako ukupnog broja spermija u ejakulatu, tako i broja pokretnih i morfološki normalnih spermija.

Općenito uzroci su:

- nenormalna kvaliteta sjemena (23-48%)
- imunološki (3,5-25%)
- azoospermija (1-15%)
- mehanički uzrok (0,5-7%).

Međutim, točan uzrok ovako drastičnom opadanju muške plodnosti u općoj populaciji nije u potpunosti poznat. Liječenje muške neplodnosti, koje može biti hormonsko, kirurško ili drugačije, nije pokazalo očekivane rezultate. Međutim, danas nije niti potrebno provoditi dugotrajne i najčešće neuspješne pokušaje liječenja muške neplodnosti, jer se već s minimalnim brojem spermija, a uz pomoć najnovijih rutinskih metoda potpomognute oplodnje mogu oploditi jajne stanice.

Najčešći uzroci ženske neplodnosti su: /1/oštećeni jajovodi, /2/ izostanak ovulacije i /3/ endometrioza.

Često su uzroci neplodnosti (do 30% slučajeva) kombinirani tj. prisutni u oba partnera. Samo se u nešto više od 10% neplodnih bračnih parova dijagnostičkim metodama ne može pronaći uzrok. Takvu vrstu neplodnosti nepoznatog uzroka svrstavamo u idiopatsku neplodnost.

Ukoliko se promatraju oba partnera, najčešćim uzrocima neplodnosti danas se smatraju:

- neodgovarajuća proizvodnja i/ili transport sjemena u muškaraca (40%)
- izostanak ovulacije (25%)
- smetnje u oplodnji, transportu i implantaciji oplođene jajne stanice – mehanički uzrok (25%)
- neplodnost nepoznatog uzroka (10%).


Dob

Povezanost dobi i neplodnosti u žena dobro je istražena i dokazana. U žena mlađih od 25 godina učestalost neplodnosti je svega 7%, s 35-39 godina 22% žena je neplodno, dok je nakon 40. godine života više od 30% žena neplodno. Ubrzani pad plodnosti u žena započinje nakon 38. godine života. Osim što teže zanose, puno je veća učestalost pobačaja, poglavito nakon 40. godine života, čak do 50%.

Iako se u muškaraca spermatozoidi proizvode do duboko u starost, njihova oplođujuća sposobnost ipak opada, ali tek nakon 55. godine života.


Istraživanje neplodnosti

Važno je napomenuti da je neplodan onaj par kod kojeg nakon jedne godine redovitih seksualnih odnosa bez zaštite ne dođe do začeća (primarni sterilitet). Ova činjenica se odnosi na mlađe od 35 godina. Iznad 35. godine, već nakon 6 mjeseci neuspjeha, bračni par se smatra neplodnim.

Sekundarni sterilitet definira se stanjem nemogućnosti postizanja trudnoće nakon barem jedne prethodne trudnoće.

Umanjena plodnost ili subfertilitet označava stanje u reproduktivnom nastojanju para pri kojem trudnoća može nastupiti, ali u pravilu nastupa nakon dužeg razdoblja nego što je to slučaj u normalno plodnog para.

 

Izvor: Rodina brošura "Čudesne bebe"

© 2020 Mamine dileme
Design by Creative 24/7