Seks kriza u braku

Seks kriza u braku

Sub, 10. Mar. 2018.


Svi koji su u braku znaju šta znači “seks kriza”. To je onaj osjećaj kad vam je draže da legnete s djecom u 9 sati navečer nego da ostanete u dnevnoj sobi i družite se s partnerom.


Autor: Redakcija

 

Slažemo se da su obaveze i današnji tempo života razarači seksualnog života  ali Vi i vaš partner morate sačuvati svoju intimnost bez obzira na sve. 

Evo nekoliko savjeta stručnjaka kada su u pitanju «začini za brak».


1.    Promijenite svoj obrazac iniciranja seksa 

Možda odbijate svog partnera ili se pretvarate da vas boli glava, stomak, ... Izbjegavajte kritikovati jedni druge i zaustavite tu dosadnu  "igru krivca". 

2.    Držite se za ruke češće 
Prema riječima autora dr. Kory Floyd-a, držeći ruke, grleći se i dodirujući,  oslobađa se oksitocin koji nas smiruje. Pored toga, fizička naklonost smanjuje stresne hormone.
 
3.    Malo napetosti za nagradu
Naši mozgovi imaju više zadovoljstva kada se očekivanje nagrade oduži. Zato ne žurite tokom predigre, podijelite fantazije, promijenite lokacije i učinite seks romantičnijim.  

4.    Odvojite  seksualnu intimnost od rutine 
Planirajte intimno vrijeme i izbjegavajte pričanje o problemima vezanim za posao i kuću u spavaćoj sobi ili gdje se već zadesite. 

 

5.    Provodite vrijeme sa svojim partnerom 
Probajte razne aktivnosti koje vam donose radost.  Zabavite se udvaranjem i prakticiranjem flertovanja kako biste zapalili seksualnu želju i intimnost. Dr. Gottman kaže da je "sve što je pozitivno u vašoj vezi je predigra".  

 

6.    Fokusirajte se na prijatan dodir 
Ponudite vašem partneru masažu leđa ili ramena. Ljudi povezuju predigru  sa seksualnim odnosom, ali ljubazan dodir je moćan način da demonstriraju i ponovo osjete strast čak i ako niste pretjerano osjetljiva osoba. 


7.    Podijelite svoje najdraže želje, fantazije i želje s partnerom
Ako se bojite emocionalne intimnosti, razmislite o angažiranju u individualnoj ili terapiji u paru.   

 

8.    Pogledajte seks kao priliku da bolje upoznate svog partnera tokom vremena
Razmotrite vrstu seksa koju imate.  Imajte  ljubazan, nježan, intiman i vrlo erotičan seks. Razbijte rutinu i probajte nove stvari. Mijenjaju se i vaše seksualne potrebe. 


9.    Neka seks bude prioritet
 Postavite raspoloženje za intimnost prije nego što TV ili priča o poslu unište  vašu strast. Lagan obrok sa vašom omiljenom muzikom i vinom može biti lijep uvod za seks.  


10.    I za kraj razgovarajte sa svojim partnerom

 Ako ne pričate o problemu, to ne znači da je on nestao. Razgovor je uvijek put ka rješenju. A seks je najefikasnija i najpovoljnija terapija .

© 2020 Mamine dileme
Design by Creative 24/7