Sve veći broj nedonoščadi uspijeva preživjeti bez smetnji u razvoju

Sve veći broj nedonoščadi uspijeva preživjeti bez smetnji u razvoju

Pet, 21. Sep. 2018.


Sve više djece koja su rođena prije termina preživljava bez neuroloških promjena, pokazala je nova studija. Studija koju je Duke Health proveo nad 4.274 djece rođene između 22. i 24. sedmice trudnoće objavljena je u časopisu New England Journal.


 

U usporedbi s djecom koja su rođena prije nekoliko decenija, studija je pokazala da se povećao postotak djece bez umjerenih ili teških kašnjenja u razvoju. Ovaj napredak pripisuje se boljoj medicinskoj brizi.

Blizu 30 posto djece rođene između 2000. i 2003. godine je preživjelo, a ta stopa je povećana na 36 posto kada je riječ o bebama rođenim od 2008. do 2011. godine. Procent preživjelih koji nisu imali neurološke smetnje povećan je sa 16 na 20 posto. Najbolje rezultate imaju bebe rođene u 23. i 24. sedmici.

Profesor Noelle Younge ističe da su rezultati istraživanja ohrabrujući.

"Vidimo znakove poboljšanja tokom vremena. Međutim, moramo pratiti ukupan broj jer je i dalje veliki postotak nedonoščadi rođene u ovoj fazi koja ne mogu preživjeti. Oni koji su preživjeli bez značajnih oštećenja sve do druge godine su izloženi riziku za brojne druge izazove kada je riječ o zdravlju", kazao je Younge.

Profesor Michael Cotten je kazao da su uslovi u neonatalnim jedinicama intenzivne njege znatno poboljšani.

"Fokusirali smo se na prevenciju infekcija i radili na ohrabrenju majki za dojenje znatno više nego prije 15 godina, a to je također povezano s boljim rezultatima", kazao je Cotten.

Smatra se da većem broju preživjelih bez zaostalosti u razvoju doprinosi i upotreba steroida koji pomažu razvoj djeteta u maternici.

Bebama rođenim u terminu smatraju se one koje su na svijet došle između 37. i 40. sedmice.

© 2020 Mamine dileme
Design by Creative 24/7