Pravila koja će zaštititi vaše dijete na internetu

Pravila koja će zaštititi vaše dijete na internetu

Ned, 25. Mar. 2018.


Vaše dijete ima pravo na privatnost, ali vi kao roditelj imate i pravo i obavezu da znate s kim se ono druži te s kim sve komunicira putem interneta i mobitela.


Naučite svoje dijete da nikada ne šalje svoje osobne podatke putem interneta (ime, prezime, adresu, broj telefona, lozinke, ime roditelja, naziv kluba u kojem je član, itd.

Postavite kompjuter na mjesto u kući gdje ćete lako moći kontrolisati njegove aktivnosti– bolje u dnevni boravak, nego u dječju sobu, i bacite pogled na historiju pretraživanja kako biste vidjeli koje stranice dijete posjećuje.

Redovito propitkujte svoje dijete - o njegovim aktivnostima na internetu i njegovim internet prijateljima.

Instalirajte programe za zaštitu privatnosti i zaštitu od neprimjerenih sadržaja.

Postavite internet pravila -  sa svojim djetetom napravite dogovor o korištenju interneta u kući i van nje.

Provedite neko vrijeme uz vaše dijete dok je spojeno na internet - pokušajte izgraditi atmosferu povjerenja u vezi njegovog korištenja računala i internet aktivnost.

Pratite vrijeme koje vaše dijete provodi na internetu i koje je doba dana. Previše vremena na internetu, posebno noću može nagovještavati problem - Pratite promjene u djetetovom okruženju (prisutnost nepoznatih osoba, tajnovitost, neprilična seksualna znanja, problemi sa spavanjem, itd.

Ne dozvolite svom djetetu da kreira internet profile i ostavlja svoje osobne podatke. Na ovaj način ćete uveliko smanjiti opasnost kontakata od strane nepoznatih ljudi.

Naglasite svom djetetu da je internet privilegija a ne pravo. Vaše dijete mora znati da mu se korištenje računala u slučaju kršenja dogovorenih pravila može i ukinuti.

Naučite svoje dijete da se nikada lično ne susreću sa osobama koje su upoznale putem interneta. Često puta se odrasle odobre predstavljaju kao mnogo mlađe kako bi stekle povjerenje djece i tada forsiraju osobno upoznavanje, što može biti vrlo opasno za Vaše dijete.

Savjetujte ga da mu prijatelji budu isključivo osobe koje poznaje u stvarnom životu te da oprezno prihvaća zahtjeve za novim prijateljstvima.

Izvor: sigurnodijete.ba

© 2020 Mamine dileme
Design by Creative 24/7