Roditeljstvo  kao inspiracija za pokretanje servisa dubinskog čišćenja i pranja

Roditeljstvo kao inspiracija za pokretanje servisa dubinskog čišćenja i pranja

Sri, 27. Mar. 2019.


Sigurno okruženje za djecu naš je glavni pokretač. Djeca su ipak češće krivci za mrlje od odraslih posebno u fazi uvođenja dohrane i počecima samostalnog hranjenja.


Almi Softić-Džananović i njenom suprugu Amelu roditeljstvo je bilo inspiracija za pokretanje vlastitog biznisa.Nakon što je sinu dijagnosticiran atopijski dermatitis, tražili su uzroke takvog stanja i način kako da svoj dom učine čišćim i sigurnijim za sve ukućane. Otkrili su dubinsko čišćenje i danas vode uspješan biznis. U razgovoru za Mamine dileme govore i gdje se krije najviše opasnosti i koje mrlje zahtijevaju poseban tretman.

-Alma Vi ste po struci magistar farmacije, koja je spona između  farmacije i dubinskog čišćenja?

Stariji sin mi je svakako bio motiv da malo više pažnje usmjerim na čišćenje. On ima blaži oblik atopijskog dermatitisa te sam se uz savjete sa pedijatrom i poštivanje dogovorene terapije  trudila da iz okružnja uklonim potencijalne uzročnike oboljenja. Tako sam za naš stan rezervisala uslugu dubinskog čišćenja. Kada sam vidjela rezultate poželjela sam da nabavimo potrebnu opremu.  Kako se u to vrijeme raspisao konkurs za prijave projekata za Start up akademiju za žene poduzetnice, ideja o nabavci opreme za nas se pretvorila u priču o pokretanju servisa koji nudi usluge dubinskog čišćenja i pranja.  Mnogi su na početku bili iznenađeni našom odlukom i sumnjali su u mogući uspjeh  s obzirom da sam ja magistar farmacije a suprug profesor sporta i tjelesnog odgoja. Kako naš servis radi već duže od 3 godine razloga za sumnju više nema.

 -Gdje se krije najviše opasnosti? U kuhinji, kupaonici, spavaćoj sobi? 

Kuhinja i kupaonica su nam nekako po navici mjesta na koja posebno obraćamo pažnju i tu opasnost držimo pod kontrolom.  Ono o čemu se i ne razmišlja previše su madraci, tapacirani namještaj i prostirke. Ovo su pogodna mjesta za zadržavanje kućne prašine te razmnožavanje grinja. U madracima može da se nađe od 100 000 do čak 10 miliona grinja.

-Koje mrlje se teže uklanjaju i ko više prlja, djeca ili odrasli?

Ono što je iskustvo na terenu pokazalo jeste da su mrlje od kafe problematične, ali se i kod njih postižu dobri rezultati ako se na vrijeme profesionalno tretiraju. Kod nas je problem što je servis zadnji izbor te se često susrećemo sa starim mrljam koje su tretirane sa različiti sredstvima  od kojih neka oštete i samu tkaninu. Mi koristimo biorazgradivo sredstvo koje nam daje dobre rezultate, a ono što je najvažnije sigurno je za kožu. Ipak je sigurno okruženje za djecu naš glavni pokretač. Djeca su ipak češće krivci za mrlje od odraslih posebno u fazi uvođenja dohrane i počecima samostalnog hranjenja.

Alma i Amel Džananović

-Razlika između dubinskog čišćenja i klasičnog usisavanja, brisanja?

Glavna  razlika je u opremi, naša oprema nam omogučava dva procesa. Pri prvom procesu se koristi elektročetka koja pomoću snažne vibracije podiže nečistoće koje se potom strujanjem zraka odvode u posudu sa vodom u kojoj ostaju, a iz mašine izlazi samo čist zrak. Pri ovom procesu se do debljine od 16cm otklanaju sve nakupljene nečistoće, prašina, grinje, izmet grinja, ostatci kože i sl. Nakon dubinskog čišćenja/usisavanja se radi pranje pri kojem se namještaj površinski kvasi a potom se tečnost pod vakumom izvlači. Po završetku namještaj ostaje samo vlažan. Kod klasičnih usisivaća se jedan dio nečistoća, kod nekih više a kod nekih manje, vraća u prostoriju i oni otklanjaju samo površinske nečistoće. Kod brisananja prašine se ona samo podiže sa jednog mjesta i dolazi u zrak koji udišemo.

-Zašto su  grinje tako opasne?

Grinje same po sebi nisu prenosioci bolesti, ali je njihov izmet alergen i može da izazove svrbež oćiju, rinitis, astmu i promjene na koži. Nažalost gninje je nemoguće upotpunosti otkloniti iz domaćinstva, ali je jako važno držati njihov broj pod kontrolom, posebno u domaćinstvima sa malom djecom.

Ukoliko ste zainteresirani za usluge dubinskog pranja i čišćenja više informacija potražite na FB stranici Aquaclean Sarajevo ili na broj 064 40 71 154.

 

                                               

                                                                                             

© 2020 Mamine dileme
Design by Creative 24/7