Andrea Tomašević Kolenda: Moj pokojni otac me učio da u životu mogu, ali ne i da moram

Andrea Tomašević Kolenda: Moj pokojni otac me učio da u životu mogu, ali ne i da moram

Ned, 01. Jul. 2018.


Andrea Tomašević Kolenda je mama troipogodišnje djevojčice Ene i osnivačica bloga Enina mama. U rubrici “10 pitanja za…” odgovara na pitanja o majčinstvu, profesionalnim i privatnim izazovima kao i o navažnijim životnim lekcijama.


 

Pitanje 1.

Mamine dileme:  Najvažnija lekcija koju Vas je naučilo majčinstvo? 


Andrea:   Da sam jača i snažnija nego što mislim. Da ne postoje nesavladive prepreke i limiti koji se ne mogu probiti za ljubav svog djeteta. Da su stvari, koje su mi se do juče činile velike i bitne i oko kojih sam brinula, danas tako male i bezvrijedne. Majčinstvo donosi bezbroj važnih i korisnih lekcija.


Pitanje 2.  

Mamine dileme:  Najgori savjet koji ste  dobili (privatno, poslovno)?


Andrea: Privatno je to bilo u trudnoći...sva ta smiješna narodna vjerovanja od toga šta ne smijem jesti da mi se dijete ne bi rodilo bolesno, do toga kuda sve ne smijem hodati i šta ne smijem na sebe oblačiti. Poslovno – da šutim i pristajem na sve i da nemam svoje mišljenje jer ću samo tako opstati. Strašno. 


Pitanje 3.    

Mamine  dileme: Kako bi izgledao Vaš savršen dan u nekoliko riječi.


Andrea:  Kasno buđenje u bajkovitoj kućici daleko od civilizacije, doručak u krevetu, potom noge u pijesku, Enin smijeh i mozak na off. I da...dobar Wi-fi je pod must jer bez interneta ne mogu. 


Pitanje 4.    

Mamine dileme: Postoji li osoba koja je  značajno utjecala na Vas  i zašto?


Andrea: U svakom periodu svog života upoznavala sam ljude čije sam mišljenje i savjete uvažavala. Istina da je taj broj jako mali ali bilo ih je. Nije tu bilo nikakvog značajnijeg utjecaja na moj život ali je bilo korisnih stvari koje sam primjenjivala u praksi. S druge strane, bilo je i onih koji su, svojim negativnim stavovima i ponašanjem, utjecali da donesem neke životne odluke koje su se na kraju pokazale kao pun pogodak. I na kraju tu je moj pokojni otac koji me uvijek učio da u životu mogu, ali ne i da moram. To je značajno utjecalo na sve stvari u mom životu.


Pitanje 5.  

Mamine dileme: Postoje li neke karakterne osobine koje bi voljeli promijeniti kod sebe?


Andrea:   Da ne reagujem „na prvu“ i da prvo malo „spustim loptu“ prije nego bilo šta kažem u nekim kriznim situacijama. Ostalim sam zadovoljna. 


Pitanje 6.

Mamine dileme: Šta Vas  nervira?


Andrea: Licemjerstvo,ljenost, neodgovornost, egoizam, nekultura...ako govorim o ljudskim osobinama. A svakodnevno me nervira saobraćajna gužva, slab wi-fi 3gg) signal i ljeto koje ove godine glumi zimu. 


Pitanje 7.

Mamine dileme: Šta je Vaš lijek za   um a šta za  tijelo? 
Andrea: Lijek za um mi je činjenica da imam sretnu i zdravu porodicu i sama pomisao na to mi je dovoljna da budem ispunjena zahvalnošću. Za tijelo je to dobar piling, morska voda i masaža. 


Pitanje 8.    

Mamine dileme: Recept za sretnu porodicu?


Andrea:  Kilogram ljubavi, isto toliko razumijevanja, pola kg poštovanja i sve to začinjeno porodičnim ritualima i svakodnevnom zdravom komunikacijom. 


Pitanje 9.    

Mamine dileme: Vaša  najveća majčinska dilema je...?


Andrea: Odgajam li dijete na način na koji su mene odgajali moji roditelji. Da li savremenoo doba u kojem je poremećen sistem vrijednosti „zaslužuje“ da joj usađujem prave ljudske osobine koje danas nažalost nisu na cijeni. Često se pitam hoće li joj izreka  „odnosi se jednako prema svim ljudima, budi dobra čestita i poštena“ donijeti deblji ili tanji kraj. Često pomislim kako bih voljela da odrasta u vremenu u kojem sam ja odrastala. 


Pitanje 10.

Mamine dileme: Šta svaka žena treba da zna?

Andrea: Da je ključ sreće, zadovoljstva i uspjeha u njenim rukama. Da niko ne može utjecati na njene odluke i sreću ako ona  to ne dozvoli i odbori. Da je ona osoba koja ima najveći utjecajj na vlastitii život. Da ona odlučujete hoće li biti sretna ili nesretna zbog onoga što doživljava. Da smisao života ne leži u pronalaženju pravog partnera, ili u postizanju uspjeha, ili podizanju porodice ili u davanju vrijednog doprinosa stvarima na planeti, ili, čak, u dobrom osjećaju . Treba da zna da je smisao života u njenom ličnom razvoju.

Andreu i njenu preslatku Enu možete pratiti na blogu Enina mama.

© 2020 Mamine dileme
Design by Creative 24/7