Erna Šošević: Žena uvijek ima mogućnost izbora

Erna Šošević: Žena uvijek ima mogućnost izbora

Čet, 12. Jul. 2018.


Erna Šošević je  poduzetnica iz Sarajeva koja je prije dvije godine hrabro zakoračila u poduzetničke vode. Danas je  na čelu Bizbooka, uspješne poslovne mreže za napredno poslovanje. Pored poslovnih obaveza, rado piše  i  kuha za svoje ukućane. Djeca Kemal i Azra su njena najveća inspiracija i vrlo  često  mamini asistenti u kuhinji. Erna odgovara na 10 pitanja Maminih dilema.


 

Pitanje 1.       

Mamine dileme: Najvažnija lekcija koju Vas je naučilo majčinstvo?

Erna: Da je sasvim normalno isplakati se s vremena na vrijeme, te osjećati nezadovoljstvo i tugu ne zbog djece ili neke određene situacije, nego zbog težine odgovornosti, obaveza i strahova koji su sastavni dio života svih nas. Biti roditelj nije lako i prihvatila sam potrebu da se povremeno nasamo “ispušem” kako bih mogla procesirati nakupljene emocije i naučiti svoju djecu kako da se s njima nose.

 

Pitanje 2.       

Mamine dileme: Najgori savjet koji ste  dobili?

Erna: “Ne sekiraj se, sve će se samo riješiti.”

 

Pitanje 3.       

Mamine dileme: Kako bi izgledao Vaš savršen dan u nekoliko riječi.

Erna: Ne vjerujem u savršenstvo osoba, dana ili događaja. Vjerujem u ljepotu spontanosti, pa bi dobar dan bio ako slučajno sretnem dragu osobu, čujem lijepu vijest, dobijem crtež od djece ili otkrijem da je nešto što sam planirala uraditi, već suprug završio. Šta da vam kažem? Volim iznenađenja!

 

Pitanje 4.       

Mamine dileme: Postoji li osoba koja je  značajno utjecala na Vas  i zašto?

Erna: Teško je izdvojiti jednu osobu. U svakom periodu mog života, meni jako bliski ljudi su uticali na jačanje mojih određenih karakternih crta. Tu su roditelji koji su “izvlačili” maksimum iz svake moje aktivnosti i interesa. Dajdža i dajdžinica koji su mi otvarali neke nove vidike života, majka rahmetli koja je uvijek davala pravi savjet i moj suprug koji me je “izbacio” iz komfor zone i pokazao mi koliko mogu biti jaka i smjela. Ni jedan od tih utjecaja nije zanemariv.

 

Pitanje 5.       

Mamine dileme: Postoje li neke karakterne osobine koje bi voljeli promijeniti kod sebe?

Erna: Iskreno, voljela bih da informacije vezane za posao prihvatim smirenije, tj. kada bih mogla odmah objektivno sagledati cijelu situaciju i procesirati samo ono što je zaista bitno. Iako radim na tome, ne mogu se pohvaliti da mi uspijeva.

Pitanje 6.       

Mamine dileme: Šta Vas nervira?

Erna: Nerviraju me trivijalnosti vijesti i portala, te davanje medijskog prostora ljudima koji ne donose nikakvu vrijednost našem društvu. 

 

Pitanje 7.       

Mamine dileme: Šta je Vaš lijek za  um a šta za  tijelo?

Erna: Dobra knjiga i more.

 

Pitanje 8.       

Mamine dileme: Recept za sretnu porodicu?

Erna: Neovisno od toga da li porodica ima ili nema djecu, smatram da je povjerenje između supružnika na prvom mjestu. Povjerenje gradi ljubav, a to dvoje u kombinaciji je sigurna sreća.

 

Pitanje 9.       

Mamine dileme: Vaša  najveća majčinska dilema je...?

Erna: Da sam autoritativna majka, koja djeci postavlja jasne granice i pravila. Koliko želim da imaju predivno djetinjstvo, želim da znaju naši životi nisu 24 sata podređeni njima. Nadam se da sam tu pronašla balans i da će mi ako nisam, biti ukazano na to.

 

Pitanje 10.     

Mamine dileme: Šta svaka žena treba da zna?

Erna: Bez obzira u kakvoj se situaciji našla, žena uvijek ima mogućnost izbora. Može se raditi o izboru muškarca s kojim će imati vezu, izbor da zatraži savjet glede mobinga na radnom mjestu, izbor da ustane i svima kaže šta misli. Izbor kontroliše tok naših života svaki dan, samo moramo dizati svijest o tome među nama.

Erna redovno piše kolumnu Truly Erna koju možete čitati OVDJE

© 2020 Mamine dileme
Design by Creative 24/7