Lijek

Lijek "utrogestan" od 1. maja besplatan u RS-u

Čet, 02. Maj. 2019.


Od 01. maja ovaj lijek će se nalaziti na listi "A" lijekova Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske, a to znači da će ga Fond u potpunosti finansirati za trudnice kojima je propisan.


 

Iz Fonda su tim povodom saopštili  da će na ovaj način dodatno biti unaprijeđena zdravstvena zaštita trudnica u RS, što i jeste opredjeljenje Fonda i Vlade Republike Srpske, te su proteklih godina uveli više prava s ciljem podrške natalitetu i pronatalitetnoj politici.

"U Republici Srpskoj u prošloj godini je uveden i treći postupak vantjelesne oplodnje, čime smo se po ovom pravu izjednačili sa mnogo razvijenijim zemljama. Fond zdravstvenog osiguranja je među prvima u regionu počeo da finansira i čuvanje embriona za parove koji prirodnim putem ne mogu da dobiju potomstvo", ističe se u saopštenju.

Naglašava se da su ova proširenja prava ostvarena prvenstveno zahvaljujući stabilizaciji poslovanja Fonda i uštedama koje su postignute racionalizacijom i upravljanjem troškovima.

Iz Fonda podsjećaju da trudnicama i porodiljama u potpunosti finansiraju zdravstvenu zaštitu, a snose i sve troškove pregleda i savjetovanja za planiranje porodice, te preglede, dijagnostiku i liječenja za vrijeme trudnoće, porođaja i tokom materinstva.

Ovaj lijek košta 15 KM, a većini trudnica je potrebno više od tri kutije mjesečno. 

 

© 2020 Mamine dileme
Design by Creative 24/7