Ilidža: Žene okupljene zajedno kako bi pričale o važnosti samopregleda dojki

Ilidža: Žene okupljene zajedno kako bi pričale o važnosti samopregleda dojki

Pet, 26. Okt. 2018.


Prava pozitivna priča dešavala se na Ilidži u okviru implementacije projekta “Važnost i tehnike samopregleda dojki” koji realizuje Udruženje “Zdravi tim” i Zdravi portal uz pokroviteljstvo Općine Ilidža.


 

Bila je ovo prilika za mlade djevojke i žene da se zajedno na jednom mjestu dodatno educiraju i govore o tehnikama samopregleda dojki i važnosti u cilju prevencije karcinoma dojke i njegovom ranom otkrivanju.

Samopregled dojke može biti najvažniji korak u ranom otkrivanju neke od nepravilnosti i promjene na dojci, a o načinu izvođenja tehnika samopregleda govorila je dr. Melita Adilović, članica Udruženja “Zdravi tim” i ekipe Zdravog portala.

Među učesnicama bilo je i onih koje se već suočavaju sa ovim izazovima, koje su prošle niz operacija i koje su isplivale kao pobjednice i rado su podijele svoja iskustva.

“Ime mi je Anida, rođena sam 1994. godine. U 21.godini su mi otkrili karcinom dojke. Radeći samopregled uočila sam neke nepravilnosti za koje se poslije ispostavilo da imam tu bolest.” – navela je mlada, hrabra Anida Skenderagić koja je poručila svima da paze na sebe i svoje zdravlje i da se nikada ne treba odustati.

Predstavnica Welede je Anidi uručila prigodan poklon koji se sastojao od kozmetičkih preparata namijenjen za onkološke pacijente. Pored Anide i ostale učesnice, koje su sjedile na sretnim stolicama, dobilie su isti poklon.

” Ja sam Enisa. Dali su mi prognozu da ću živjeti 5 mjeseci. Evo, prošlo je 5 godina i ja sam sa vama i pričam o tome. Zapamtite da bolest zaista nije kraj!” – navela je Enisa Zulović, autorica knjiga “Bolest nije kraj” i “Novi početak” i dodala kako je osnovano Udruženje i web stranica “Bolest nije kraj” i pozvala prisutne da zajednički jedni drugima daju podršku.

Nakon predavanja, uslijedila su brojna pitanja učesnica i zaključak radionice je bio jednoglasan – ovakvih radionica treba mnogo više. Za realizaciju radionica zaslužni su i prijatelji projekta koji su na svoj način dali veliku podršku i obezbjedili prigodne poklone dobrodošlice za sve učesnice.

“Zahvaljujemo se našim divnim prijateljima Ella, Milkos, PharmaMaac, Orthomol , Weleda, Black ‘n’ Easy, essence, Ad Plus, Diners Club, Wellness by Oriflame Inela Buha Kadrić, Sparkasse i Partnerstvo za zdravlje koji su zaista prepoznali značaj ovakve radionice, te svim prisutnim učesnicama pripremile poklone” – istakla je Fatima Nikšić, marketing menadžerica Zdravog portala i Udruženja “Zdravi tim”.

Za ove potrebe izrađen je i poseban edukativni letak sa osnovnim koracima pravilnog samopregleda dojki. 

Projekat je prepoznala i finansijski podržala Općina Ilidža – Služba za obrazovanje, kulturu, sport i mlade.

Izvor: Zdravi portal

© 2020 Mamine dileme
Design by Creative 24/7