Istinite priče o iskustvima u rodilištima u Bosni i Hercegovini

Istinite priče o iskustvima u rodilištima u Bosni i Hercegovini

Pet, 19. Okt. 2018.


Akcija "Prekinimo šutnju" pokrenula je žene u Bosni i Hercegovini da dijele svoja potresna svjedočanstva iz bolnica tokom poroda ili abortusa, nesavjesnim doktorima, lošim uvjetima i traumama koje su doživjele. #prekinimosutnju


Udruženje "Prirodan porod" okuplja članove koji se žele informirati o svakom aspektu u periodu trudnoće, poroda i perioda nakon poroda. Članice su  pokrenule akciju "Prekinimo šutnju" koja je je pokrenula žene u Bosni i Hercegovini da dijele svoja potresna svjedočanstvakoja su doživjela u bolnicama tokom poroda ili abortusa, nesavjesnim doktorima, lošim uvjetima u našim bolnicama i slično.

"Možete li zamisliti medicinsku intervenciju struganja jednog unutrašnjeg organa gdje ljekari svjesno i rutinski NE primjenjuju bilo kakvu anesteziju? Znate li da se kiretaže materice kao i druge intervencije na tijelu porodilje rutinski izvode upravo tako? Bez ikakve anestezije? Kada se u vas bijelom svijetu primjenjuje lokalna anestezija kod šivanja međice nakon poroda, mi niti je primjenjujemo kod šivanja međice niti je primjenjujemo kada ginekolog svojom šakom ulazi u unutrašnji organ materice nakon poroda ukoliko je potrebna revizija iste, niti se primjenjuje kada se metalnim aparatima struže materica prilikom kiretaže a i u drugim procedurama slične vrste", navodi se u saopćenju Udruženja.

"Da li smatrate da je ovako nešto normalno? Da li smatrate da ovako nešto pripada 15. vijeku, a ne 21.?" – ovako se izrazila hrvatska saborska zastupnica Ivana Ninčević Lesandrić pri čemu je naišla na nevjericu i neodobravanje Ministra zdravlja, a kasnije i predstojnika splitske bolnice za ženske bolnice.

Dalje navode da ove reakcije nevjerice od nadležnih, mahom muškaraca ginekologa, da su te procedure pod 1. zaista bolne i da bi zaista trebala anestezija i pod 2. Da se takvo što ne dešava rutinski bez anestezije, je pobijena svjedočanstvima žena koje je organizovao civilni sektor kako u Hrvatskoj tako ikod nas u Bosni i Hercegovini.

Ovo je problem i naših bh. žena te su upravo zato pokrenule akciju “Prekinimo šutnju” , ne želeći čekati istup neke od naših žena u parlamentarnim klupama na ovu temu: "Jer je dovoljan bio istup jedne žene koja opisuje 15. vijek koji je prisutan i u našim porodilištima."

U samo dva dana od pokretanja akcije i poziva preko društvenih mreža, ovoj grupi se javilo preko 100 žena iz cijele BiH sa svojim svjedočanstvima o teškim uslovima porađanja generalno, a potom o lošim intervencijama koje se ne bi smjele događati bez anestezije.

Navode da su uslijedila potresna svjedočanstva:

" Ono što je uslijedilo je mahom nevjerica. Da, to su naši porodi. Tako izgleda sve ono što se dešava iza zatvorenih vrata porađaone. O tome je vrijeme da se na sva usta priča jer zvuči nevjerovatno. Jer jeste nevjerovatno. Jer su to silovanja tijela i uma koja mijenjaju ženu zauvijek, u njenim najosjetljivim trenucima koji bi trebali biti i najsvečaniji trenuci. Pogotovo nam je interesantna nevjerica muške strane populacije da ovako nešto postoji."

Članice grupe pozivaju da se ova svjedočanstva poprate na Facebook grupi a one će svjedočanstva zajedno s dopisom poslati ministarstvima zdravlja, Komisiji za jednakopravnost polova Predstavničkog doma Parlamenta FBiH i drugih nadežnih institucija.

"Tek sa adresiranjem problema, pričanjem i skidanjem vela tajni, možemo očekivati promjene. A ovo je veliki društveni problem, i to već generacijski", navode članice udruženja Prirodan porod.

© 2020 Mamine dileme
Design by Creative 24/7