Nauka potvrdila: Evo koje 4 stvari ste sigurno pokupili od majke!

Nauka potvrdila: Evo koje 4 stvari ste sigurno pokupili od majke!

Pon, 17. Dec. 2018.


Naučno je dokazano da postoje neke stvari koje djeca najčešće nasljeđuju od svojih majki, dok za očeve nije dokazan sličan utjecaj, a tiču se i izgleda i ponašanja.


 

 
Otkrijte o čemu je riječ i provjerite koliko toga možete primjeniti na vlastitom primjeru:
 
Inteligencija
 

Šanse da ste nasljedile "maminu pamet" znatno su veće nego da ste je nasljedile od oca.
 
U istraživanju sprovedenom u Glasgovu u kojem je sudjelovalo 12.000 mladih ljudi starosne dobi od 14 do 22 godine većina ispitanika imalo je isti ili maksimalno 15 bodova veći, odnosno manji, koeficijent inteligencije od svojih majki.
 
Navike spavanja
 
Ako imate problema sa spavanjem, mogući krivac za to je vaša mama. U stručnom časopisu "Sleep Medicine 2017." godine obavljeno je istraživanje koje je otkrilo da majke često prenose svoje navike spavanja na svoju djecu, tako da deca žena koje pate od nesanice najčešće spavaju manje od ostale djece. Naučnici nisu uočili takve nasljedne osobine od očeva.
 

Mladolikost
 
Ako vaša majka izgleda mladoliko, onda ste prve sretnice jer su vam puno veće šanse da ćete i vi tako izgledati u njenim godinama.
 
Naučnici s njemačkog instituta za biologiju starenja "Max Planck" dokazali su da DNA iz mitohondrija, koji nasljeđujemo direktno od naših majki, može djelimično da kontroliše i način na koji starimo.
 
Menopauza
 
Velika je šansa da ćete ući u menopauzu otprilike u isto doba života kada i vaša mama. Istraživanje sprovedeno 2011. godine na britanskom institutu za proučavanje raka u kojem je sudjelovalo preko 2000 žena pokazalo je da preuranjena ili zakasnjela menopauza, odnosno ona koja se pojavljuje pre 45 i nakon 55 godine, može biti nasljedna.
 
Žene čije su majke prošle kroz takve menopauze imaju šest puta veće šanse da će se to dogoditi i njima od žena čije su majke imale menopauzu u periodu između 45. i 55. godine.
 

Izvor: ( Stil/Srbija Danas )

© 2020 Mamine dileme
Design by Creative 24/7