Trebate li brinuti o tome što je u vašem omiljenom pafremu?

Trebate li brinuti o tome što je u vašem omiljenom pafremu?

Sri, 10. Apr. 2019.


Nova linija parfema Michelle Pfeiffer tvrdi da je oslobođena takozvanih "toksičnih" supstanci. Kakve su to supstance? 

 

Svijet je, upozorava nas toliko članaka, pun kemikalija koje nam mogu uzrokovati rak, oštećenje živaca i možda još gore. Sada se parfem nametnuo kao potencijalni otrov.

I tako dolazi ideja „čistog parfema“ - slično čistoj ishrani, ili čistoj ljepoti, izostavljeni su određeni sastojci jer su navodno loši za nas. Glumica  Michelle Pfeiffer lansira liniju parfema pod nazivom Henry Rose koja će, tvrdi ona, biti oslobođena "toksičnih" supstanci.

Nema sumnje da parfemi danas  intenzivno miru , donekle zastrašujuće jako, nego što je to nekada bio slučaj. Većina propisa se fokusira na potencijalne reakcije kože, tako da proizvođači traže nove materijale koji mirisu snažno pri niskim dozama, kako bi se smanjila izloženost. Ipak, ove supstance često mirišu prejako.  Napori industrije da ublaži strah javnosti doveo je do toga da su ti strahovi pojačani. 

Reklama

Nijedan parfem ne može iskreno tvrditi da sadrži nula hemikalija. To su sve hemikalije. Ruže su virtualne male fabrike koje sintetišu više od 300 zastrašujućih ugljikovodika. Očigledno, nije sve prirodno dobro za vas. (Koktel od kukute koji je Sokrat bio propisan kao smrtna kazna nije sadržavao umjetne arome.) I nije sve sintetičko loše.

Trenutne brige vrte se oko supstanci koje oponašaju hormone. Pfeiffer linija mirisa ne obećava nikakve ftalate, klasu hemikalija koje se koriste kao plastifikatori. Jesu li opasni i jesu li u parfemu? Čini se da neke studije pokazuju da su specifični ftalati potencijalno kancerogeni ili uzrokuju endokrine poremećaji, dok su drugi zaključili da su rizici zanemarljivi. U EU, većina ftalata je ili već zabranjena ili su na putu da to i čine. U SAD-u, ftalati su zabranjeni za dječje igračke, ali ne i za kozmetiku. Uprava za hranu i lijekove navodi da nisu toliko opasni. 

Ipak, jedna odlična ideja u pokretu čiste kozmetike je kompletan popis sastojaka. Industrija mirisa odavno se opirala ovom, ali misterija uzgaja paranoju. Užasno je, naravno, da ćete saznati da vaš parfem "jasmin" nikada nije naškodio cvatu. Neka bude tako. Hajde da budemo malo iskreni. To je najbolji način da budemo čisti.

Izvor: Guardian

© 2020 Mamine dileme
Design by Creative 24/7