Završena 2. MAMF Konferencija za mame

Završena 2. MAMF Konferencija za mame

Ned, 06. Okt. 2019.


U Sarajevu je jučer održana  druga po redu konferenciju za mame MAMF. Događaj je okupio mame iz različitih dijelova BiH, sve s ciljem da   vrijeme provedu ugodno i korisno, budu podrška jedna drugoj, da nešto nauče, ali i da se zabave. 

Meliha Mulahalilović-Žiško, koordinatorica projekta i idejni tvorac MAMF-a, zahvalila se svim mamama na dolasku i na tome što su odvojile malo vremena i za sebe.  "Danas se od žene očekuje da sve postigne, da bude i dobra majka, supruga, domaćica i poslovna žena.  Većina žena uspijeva postići sve što treba, ali postoje dani kada to sve ne ide i kad nam je potrebna pomoć ,  savjet, podrška. U našem društvu su neke teme tabuizirane naročito kada je u pitanju roditeljstvo, odgoj djece, bračni odnosi . Majke se mnogo preispituju,  jesu li sve učinile kako treba i kako se od njih očekivalo. Značajno  je reći da ne postoje perfektni roditelji i savršene majke ali je  važno  da analiziramo svoje postupke i da  edukacija nikada ne prestane”, naglašava Mulahalilović-Žiško.

Zahvaljujući podršci društveno odgovornih kompanija, konferencija je prisustvovalo blizu 300 mama a paneli Zdrava mama, Život s blizancima, Mamin poslovni klub izazvali su mnogo pažnje jer su mame direktno govorile o svojim iskustvima roditeljstva , kako su savladala određene poteškoće, kako su se organizirale, smiješnim situacijama koje prate odrastanje ali   i o ličnim izazovima.

“Koliko god to nekima izgledalo smiješno ali u današnje vrijeme biti uspješna , mama biti  uspješna na poslu je ponekad teško I svima nam treba ta moralna podrška od strane drugih mama/žena I da znamo da nismo same. O problemima s kojima se danas mame suočavaju  treba razgovarati I rješavati ih zajedničkim snagama  kako bi stvorile jednu zdravu sredinu, kako za nas tako i za našu djecu” naglašava Emina Šeta Spahić , mama koja već drugi put dolazi na  MAMF.

Ovogodišnje panelistkinje bile su: Marizela Šabanović, Dalija Hasanbegović Konaković, Nataša Hajdarević, Amela Radan, Berina Spahalić, Dijana Jelić, Nina Grebo, Tamara Jovović, Maja Graholski Kojundžić, Ševala Hodžić, Kristina Šešlija, Samra Hadžović, Nina Grebo, Zana Tafi  i brojne druge mame. Specijalna gošća je  bila Nada Bučević, kreatorica  “Safari duha radionica o mudrosti odgoja”, koja je održala predavanje o važnosti razvoja emocionalne inteligencije kod djece. 

Projekat su podržali: HOLDINA, BH Telecom, ALDA, MS Wood, Podravka, dm drogerie markt, Violeta, Sberbank i Nutrino.

Vidimo se na 3. MAMF-u!

 

© 2020 Mamine dileme
Design by Creative 24/7