Žensko putovanje powerd by Weleda

Žensko putovanje powerd by Weleda

Sub, 01. Jun. 2019.


Kako to izgleda kad jedna mama dobije poziv da ode na putovanje sa 10 žena.


Piše: Meliha Mulahalilović-Žiško

 

Kad sam ljuta na sistem, kad neko iznevjeri poslovni dogovor, kad se ozbiljno preispitam o budućnosti svog djeteta u ovoj zemlji, kažem: Kad tad ću i ja u Njemačku! Taman smo završili snimanje druge sezone Maminih dilema, izuzetno stresna i u isto vrijeme prekrasna sezona. Grlobolja, stres, hronična neispavanost, poslovne i sve druge majčinske obaveze, zahtijevale su restart. Poziv iz Welede da posjetim,  sa još 10 žena njihove vrtove i kompaniju u Njemačkoj bio je poziv za pravi wellness doživljaj. I u pravo vrijeme! Njemačka here I come! Ali hej! Stani malo! Treba sad organizirati kuću, obroke, obaveze na par dana. Panika! Kako će oni bez mene?! Sama u sebi govorim lako i počinjem s kuhanjem ručkova koje ću im zamrznuti. Grah, punjene paprike, meso...kao da ne postoji aščinica, restoran ili neki drugi objekt gdje jednako dobro spremaju jela i u koji mogu otići. Ne, sigurno je sigurno! Skuhaj, neka im se nađe. Napiši upute u slučaju da se dijete razboli, upiški,  invazije vanzemaljaca, i sl... Muž me samo tješi i govori: Ne brini snaći ćemo se. Lakše mi je bilo spremiti kofer.

 

Mamin spisak svega i svačega

Taj utorak (dan polaska za Njemačku) sam dočekala s velikih ushićenjem. Konačno, jedan ženski put! Odmor! Obećale smo da nećemo pričati o djeci (bar prvih nekoliko sati). Let ispunjen smijehom. Avion kao košnica. Samo se nas 11 čuje . A teme? Bezbroj,  od toga šta je dobro jesti, šta nije, koje proizvode koristiti, gdje si kupila tene, od čega ti je kosa tako sjajna, zašto se zatvorio taj i taj dućan itd.

Stižemo u Njemačku, Stuttgart. Naša krajnja destinacija je Schwäbisch Gmünd . Tipičan njemački , porodični grad, sav skockan u kojem smo Maja Pepetuška i ja počele već drugi dan tražiti posao i mogućnost ostanka . U ovom gradu je sjedište Welede, vrtovi, proizvodnja i potpuni sklad s prirodom.

Schwäbisch Gmünd

Naš raspored je bio potpuni wellness; šetnja po vrtovima, upoznavanje s biljkama i njihovim benefitima, radionice, gastronomske avanture i smijeh. Puno smijeha.

U pauzama između šetnje i ručka/večere počinjemo kukati jedna drugoj kako nam nedostaju djeca.  Muževi primorani da  odgovaraju na 12 hiljada pitanja o tome ko je kad jeo, da li je uopće dijete jelo, spavalo, jesu li zakasnili u vrtić, gdje su bijele cipelice za priredbu i slično. Zajedničkim snagama uspijevamo  pobijediti ove krize. Hej, vrijeme je i da mama  malo diše!

A onda prekrasni Weledini vrtovi. Dišeš punim plućima.  Najveći biodinamički vrt ljekovitog bilja u Evropi.

Osjećaš zahvalnost i divljenje jer neko toliko voli prirodu i čovjeka. Polja nevena, me vraćaju u prve dana nakon poroda.  Tada sam se prvi put srela sa Weledom. Drugarica Aida mi je donijela čitavu dječiju kolekciju od nevena na poklon i čaj za dojilje. Tek sam u tom vrtu razumjela zašto su  ti proizvodi  koje koristimo već 4 godine tako nježni,  umirujući, ljekoviti. Isti dan sam joj se javila u Sarajevo i zahvalila još jednom. 

A vrt broji 500 vrsta biljaka, i svaka ima svoju priču.

Iris–osim što pohranjuje velike količine vode odličan saveznik  u borbi protiv kašlja

Preslica- koristi se  za liječenje kožnih bolesti, rana koje teško zacjeljuju, za jačanje vezivnih tkiva te za liječenje vena.

Gospina trava ili kantarion-prirodni lijek za liječenje depresije. Koristi se u proizvodima protiv celulita i strija, ali i za njegu lica i kose.

Nar -čuvar mladosti  i vitalnosti. Obavezan sastojak kolekcije za njegu lica .

Neven- umiruje i zateže kožu koja je postala neuravnotežena – suha, upaljena i napeta. Blag prema dječijoj koži.

Moglo bi se o vrtu pisati danima. Možda je dovoljno još samo reći da se o svemu vodi posebna pažnja, vrt se obrađuje  najvećim dijelom ručno, uz vrlo minimalnu upotrebu mehanizacije. Nema umjetnih gnojiva, pesticida, i druge štetne hemije. Weledu je  1921. utemeljio naučnik i filozof Rudolf Steiner. U harmoniji s čovjekom i prirodom.  I to osjećate ovdje.

  

  

Weledini vrtovi

Kao prave žene, jedva smo dočekale da posjetimo shop koji se nalazi na ulazu. Tamo smo se opskrbile proizvodima koji još nisu dostupni u našoj zemlji. Vladala je prava navala za Skin food lightom, linijom za lice od nara, ruže,  proizvodima za njegu kose. Hodamo po radnji I govorimo svaka za sebe: ovo mi treba za dijete, ovo je za mamu I njene vene , ovo je za mene I moj ćeif. Istog dana smo posjetile  proizvodnju i  apoteku. U današnje vrijeme je nevjerovatno da se veliki dio lijekova i drugih farmaceutskih proizvoda spravlja ručno. Radnici u laboratoriji nemaju mobitele ili računare. Njihova posvećenost proizvodu je 100%.

Apotekar nam je ispričao da još uvijek narudžbe za lijekove znaju doći pismom, običnim pismom koje donese poštar. Navika je to starijeg stanovništva i sa zadovoljstvom im pošalju traženi proizvod na adresu. Ugodan dan, pun novih saznanja i utisaka. U prirodi se zaista nalazi sve što nam treba.

Prije večere , Sarajevo calling! Moja djevojčica ima prvi javni nastup sa vrtićem. Mama ponosna i plače od sreće. Umalo da zakasnim na večeru. Pokušavam ne prepričavati sve detalje jer u ovom trenutku smo već drugi dan od kuće i sve smo preemotivne.

Na večeri ponovno 12 hiljada tema. Žene. Majčinstvo. Porodica. Život. Odajemo zahvalnost svim našim sestrama. Nekima na glas, nekima  tiho u srcu. Hvala vam!

Novi dan je donio nova saznanja i radionice. Kako njegovati lice, ruke, kako sačuvati zdravlje!

Uranjanje dlanova u posude sa ružmarinom, tople komprese na vratu, masaža…Weleda hvala ti. I‘m alive!  Esencijalna ulja su probudila sva čula a Renata, kozmetolog nas je naučila zašto je važno da čitamo deklaracije na proizvodima i zašto su parabeni, sintetički parfemi, sulfati i slični sastojci izuzetno opasni!  Zato oprez! Naročito s proizvodima za djecu! Prelazak s konvencionalne kozmetike koja sadrži ove opasne materije na prirodnu je postepen i dovoljno je 28 dana da se koža počne obnavljati, navikne  na novi proizvod i počne ga apsorbirati. Koža traži prirodne sastojke, ne sintetiku.  A važno je čitati sastav na proizvodu.  I da, gledajte certifikate. Neki proizvođači  samoinicijativno deklariraju proizvod  kao prirodan, organski a kada pogledate sastav nema ni 5% prirodnog u sebi. Weledini proizvodi imaju 2 najvažnija certifikata kojeg izdaje NaTrue. Ti certifikati potvrđuju da se u njihovim proizvodima nalazi  do 95 % sastojaka iz prirodnog uzgoja.

  

Radionica

Gastronomija, ples i šoping (jer djeci moramo donijeti poklone) su obilježili ostatak boravka u Njemačkoj. Povratak kući uz još smijeha. S nestrpljenjem smo izlazile sa sarajevskog aerodroma čekajući male ručice da nas zagrle.

 Svako putovanje nas obogaćuje ali ova ženska imaju posebnu energiju. I potrebna su s vremena na vrijeme. Kuća će preživjeti bez vas, muž i djeca će se snaći. Vi ćete malo odmoriti i posvetiti se sebi.  Bez dileme; Svi su sretni kad je mama sretna.  Weleda, hvala!

  

Tajra i naših Top 5 Weledinih proizvoda

1. Skin Food

2. Šampon i losion od nevena

3. Dnevna krema za lice od nara

4. Piling za tijelo (Anticelulitni program)

5. Gel za tuširanje muški

© 2020 Mamine dileme
Design by Creative 24/7