Idemo u ZOO vrt Bingo

Idemo u ZOO vrt Bingo

Ned, 04. Nov. 2018.


Iako je lociran izvan Tuzle, u naselju Bosanska Poljana, u blizini Šićke petlje, ZOO vrt svakodnevno, a pogotovo u dane vikenda, privlači na stotine posjetitelja iz Tuzle i drugih mjesta BiH, pa i iz inozemstva.


Piše: Miroslav Petrović

Photo: Mamine dileme, ZOO Bingo

 

Medvjedi, vukovi, tigar i jaguar, nojevi, antilope, divokoze, kapibare, nosati rakuni, razne zmije, među kojima i zastašujuća boa, papigice i are, orao, kornjače i kameleoni, koke i fazani i mnoštvo drugih životninja dovedenih s raznih krajeva svijeta, stanovnici su Zološkog vrta „Bingo“, jednog od rijetkih u BiH.

Otvoren je krajem septembra 2016. godine i od tada je prava meka za mališane i njihove roditelje, upotpunjujući turističku ponudu TK. Iako je lociran izvan Tuzle, u naselju Bosanska Poljana, u blizini Šićke petlje, ZOO vrt svakodnevno, a pogotovo u dane vikenda, privlači na stotine posjetitelja iz Tuzle i drugih mjesta BiH, pa i iz inozemstva.

Ulaz u Zoo vrt je bagatela – jedna marka, na neograničeno vrijeme. Ulaznice plaćaju samo odrasli.

Prikladne su i druge cijene, pa se za marku može dobiti bogat sladoled, kafa, ali i provozati u voziću, kružiti na velikom satu, ljuljati u automobilu, dok je prostor s ljuljaškama, toboganima i klackalicama besplatan.

Veoma je popularna vožnja u „biciklu“ s četiri točka, u koji može sjesti više djece, ali obavezno i neko stariji ko je u snazi da okreće pedala stazama vrta. Pet minuta vožnje košta 2 marke i ma koliko vam se činilo jeftino, krug oko svih kaveza teško da možete proći za manje od petnaestak minuta.

U avarijumima je mnoštvo riba, pirana, kornjača, u „staklenjacima“ su zmije, iguane i kojekavi gmazovi slični reptilima.

 

U restoranu „Ringišpil“, gdje se obično traži slobodna stolica, ima se šta pojesti i popiti. Ovdje je i prostor za proslavu rođendana ili za kolektivne izlete, kakve su jučer jučer imali mališani iz Škole nogometa „Bubamara“.

Na samom ulazu u vrt nalaze se umjetni tigar, majmun, slon i dinosaurus, kao i „živo stablo“, likovi iz bajki koje također privlače poglede mališana. Oni odvažniji ih dodiruju, drugi plačući bježe u zagrljaj roditelja, ali opet se vraćaju.

I naravno, sve uz obavezno fotografisanje, selfije, video clipove. Uspomenu na lijepi dan prožet susretima sa životinjama o čemu će se danima pripovijedati prijateljima. Sve do ponovnog posjeta Zoo vrtu, nesumnjivoj turističkoj atrakciji Tuzlanskog kantona. (Miroslav Petrović, Fena)

© 2020 Mamine dileme
Design by Creative 24/7