Seosko domaćinstvo Čardaklije vaša naredna destinacija

Seosko domaćinstvo Čardaklije vaša naredna destinacija

Pet, 17. Aug. 2018.


Mjesto za istinske ljubitelje prirode, domaće hrane, životinja i zdravog odmora, u ambijentu hrastove šume. Ako ste u potrazi za oazom mira, u kojoj možete napuniti baterije i odmoriti se od svakodnevnog stresa, onda su Čardaklije savršeno mjesto za Vas.


Nedaleko od Bosanskog Petrovca, u selu Vrtoče, smješteno je Seosko domaćinstvo Čardaklije. Geografski dobro pozicionirani, nalaze se na  magistralnom putu Bihać-Sarajevo, 12 km od Nacionalnog parka Una, 2 sata od Jadranskog mora i 70 km od Plitvičkih jezera.

Na starom seoskom domaćinstvu se živi i radi onako kako su to naši preci radili. Od Čardaka, najvišeg objekta u domaćinstvu, u kojem se na tradicionalan način pripremaju meso i mlijeko, preko Gostinske kuće kao centralnog objekta domaćinstva sa restoranom kapaciteta 70 sjedećih mjesta i vanjskom baštom kapaciteta oko 200 mjesta, zatim Bosanske kuće u kojoj se njeguju stari zanati, te tradicionalna priprema pekmeza i čaja  i brojnih drugih sadržaja prilagođenih čitavoj porodici.

Čardaklije pružaju svojim posjetiocima ugodan prirodni ambijent i tradicionalna jela i pića. Za sve ljubitelje aktivnog odmora, pruža se mogućnost jahanja konja, vožnja fijakerom, sulkama ili konjskim kolima. U sklopu centra smještena je i sala za edukacije i seminare kapaciteta 50 sjedećih mjesta. U neposrednoj blizini centralnog dijela nalaze se smještajni objekti. Riječ je o tipskim seoskim kućicama apartmanskog tipa sa 4 ili 6 ležaja.

Isključivo domaća ponuda

Boja osušenog čaja od šipka, miris soka od zove, ukus pekmeza od šljiva, pravljenih po tradicionalnim recepturama, netaknuta priroda, isključivo domaća hrana, pripravci od heljdinog žita, koje se melje u vlastitom mlinu, samo su dio bogate gastronomske ponude. Domaćinstvom dominira njegov zaštitini znak - čardak, a legenda kaže da je 1858. godine jedan od trojice braće Radoševića, Ilija, napravio visoku i neobičnu kuću - čardak, a njegove ukućane je nazvao "čardaklijama". Danas se u "čardaku" na tradicionalan način prerađuju meso i mlijeko.

Tajna uspjeha

Vlasnik domaćinstva kaže da je tajna uspjeha upravo u činjenici da su 24 sata predani svom poslu.

"Nema dobitka niti uspjeha ako ćete na brzinu samo otaljavati neki posao. Upravo je suprotno. Moraju se zasukati rukavi, a kada je u pitanju seoski turizam, kojem ovdje pogoduje 700 metara nadmorske visine, netaknuta priroda i blizina nacionalnog parka jeste nešto što je pogodovalo ovom poslu. Cijela porodica voli prirodu, kao i ja, tako da smo odabrali da se bavimo baš seoskim turizmom. Tajna uspjeha je i zdrava porodica, jer je tako mnogo lakše raditi", kaže Zoran Radošević i navodi da u Bosni i Hercegovini nije sjajna situacija kada je u pitanju turizam, jer smatra da su ljudi još uvijek pioniri u ovom dijelu posla, a mnogi se prema njegovim riječima nadaju brzoj zaradi, umjesto da se napravi kvalitetan turistički proizvod, samim tim i što je konkurencija jaka.

Jedna od tajni uspjeha u ovom poslu je, prema Zoranovim riječima, i ta da treba prepoznati svoju specifičnost i da treba dobro poznavati svoju kulturnu i historijsku baštinu.

DJEČIJI KUTAK

Dječiji kutak na Seoskom domaćinstvu “Čardaklije”, mjesto gdje će Vaša djeca moći upotpuniti boravak na domaćinstvu.

U dječujem kutku se kvalitetno provedeno vrijeme uz igru i učenje, dok roditelji  na miru mogu  uživati uz jelo i piće. Djeca su pod stalnim nadzorom animatora, a kutak je unutar bašte tako da roditelji  imaju djecu u svom vidokrugu. U dječijem kutku  se uči o životinjama i prirodi, o selu i seoskom načinu života.

KUĆNA RADINOST

Prostor za tradicionalnu proizvodnju: pekmeza od šipka i šljiva, sokova od zove i drenjka, raznih vrsta čajeva od sirovina organskog porijekla, uzgojenih na ovdašnjim parcelama ili sabranih u okolnim šumama. U kompleksu za neposredan i interaktivni kontakt posjetilaca sa tradicionalnim zanatima
možete vidjeti kako nastaju “Bolića kolo”, seljačke torbe i vunene čarape, kako se kuju i oblikuju ručni alati koji se koriste u maloj seoskoj poljoprivredi, kako se izrađuju predmeti od drveta ili kako se filca vuna.

 

Cijene smještaja

Hostel

  • dvokrevetna soba 30 eura
  • jednokrevetna 15 eura
  • trokrevetna 25 eura
  • četvetokrevetna 45 eura

U neposrednoj blizini centralnog dijela domaćinstva, a opet dovoljno daleko da bi  se imao potpuni mir i diskrecija, su smještajni kapaciteti. Radi se o tipskim seoskim kućicama apartmanskog tipa, sa 4 ili 6 ležajeva. Za sada postoje dve takve seoske kućice. Cijena iznajmljivanja jedne kućice kreće se od 40-80 eura.

Za više informacija posjetite oficijelnu  web stranicu Seoskog domaćinstva Čardaklije. Link OVDJE.

 

© 2020 Mamine dileme
Design by Creative 24/7