Ljubimci i alergije

Ljubimci i alergije

Pon, 27. Aug. 2018.


Odricanje od  kućnog ljubimca u cilju sprečavanja simptoma alergije nije uvijek  neophodno.


Nedavno je u Sjedinjenim Američkim Državama provedeno istraživanje koje je pokazalo da skoro 62% američkih domaćinstava imaju  kućne ljubimce, a najčešći kućni ljubimci su psi i mačke. 
* Nažalost, milioni vlasnika kućnih ljubimaca su alergični na svoje krznene prijatelje i  imaju alergiju (alergijski rinitis). Proteini koji se nalaze u ljubimcima, kožnim ljuspicama, slini i urinu životinje  mogu izazvati alergijske reakcije ili pogoršati simptome astme kod nekih ljudi. Također, dlaka ili krzno mogu sakupljati polen, spore plodova i druge otvorene alergene.  Alergen je obično bezopasna supstanca koja izaziva prekomjerno djelovanje imunog sistema kod ljudi s alergijama. Ovaj odgovor može prouzrokovati simptome alergije kao što su kihanje, svrab i vodene oči.  Suprotno popularnom mišljenju, ne postoje stvarno "hipoalergenske rase" pasa ili mačaka. Na alergije ne utiče dužina dlake vašeg ljubimca.  Odricanje od  kućnog ljubimca u cilju sprečavanja simptoma alergije nije uvijek  neophodno. Alergičar / imunolog ima specijaliziranu obuku i iskustvo kako biste precizno dijagnosticirali svoje simptome i ru saradnji s njim razvili plan liječenja koji će  pomoći da vi  ili vaše dijete  upravljate simptomima alergije i potencijalno zadržite svoje krznene prijatelje.

Da bi se odredio uzrok pojave alergije, važno je  je uraditi Alegro test.  Procedura je jednostavna a sastoji se od zabadanja  iglica na površinu kože u kojima je mala doza tečnog alergena. Nakon  15 do 20 minuta doktor će pogledati da li ima reakcija na mjestu uboda i tako utvrditi da li alergija postoji. 

Savjeti za siguran dom i manje alergijskih reakcija

-Držite životnije van spavaće sobe
-Iz  prostorija u kojima borave ljubimci, izbacite tepihe
-Redovno i temeljito čistite kuću
-Investirajte u usisivač s jačim filterom
-Zabranite ljubimcima da se penju po namještaju
-Nakon što se dijete igralo s ljubimcem obavezno ga presvucite. Djeci skrenite pažnju na redovno pranje ruku nakon igre.

© 2019 Mamine dileme
Design by Creative 24/7