Kako je nastala pizza?

Kako je nastala pizza?

Čet, 18. Apr. 2019.


Pizza je vrlo popularno jelo u svijetu, prije svega zbog jeftinih i lako dostupnih osnovnih sastojaka te jednostavnosti spravljanja. Kako je nastala i ko je prvi napravio pizzu?


 

 

Najpoznatije jelo  vuče svoje korijene još iz antičkog doba. Čak se i vojska perzijskog kralja Darija hranila zapečenim tankim tijestom sa sirom i datuljama, a kroz vrijeme su brojne mediteranske zemlje razvile svoju verziju priloga koje su stavljali na tanko tijesto.

Važna prekretnica u povijesnom razvoju pizze odigrala se dolaskom paradajza u Evropu iz južne Amerike 1522. godine. Paradajz se dugi niz godina smatrao otrovnim i koristio kao ukras u vrtovima, ali siromaštvo i glad su natjerali stanovnike Napulja da ga dodaju na tijesto te je stvorena prva pizza nalik današnjoj. Pizza je vrlo brzo zaživjela te je tijekom 17. i 18. stoljeća prehranjivala siromašne Napuljske obitelji, a prodavala se na otvorenim štandovima. U 18 stoljeću pizzi počinju dodavati i sir mozzarellu koja se dobivala od mlijeka bivola.


Moderna pizza započinje svoj uspon 1889. godine kada je kraljica Margherita di Savoia sa svojim suprugom Umbertom, posjetila Napulj i zatražila tada najpopularnijeg pizzaiolima Raffaele Esposita da joj pripremi svoj specijalitet. Rafaele, koje mnogi nazivaju ocem pizze, osmislio je pizzu nadjevenu crvenom rajčicom, svježim zelenim bosiljkom i bijelim sirom mozzarellom koja je asocirala na talijansku zastavu. Kraljicu je pizza oduševila, a u njenu čast dobila je naziv “pizza Margherita” i do dan danas najpopularnija je pizza na svijetu.

 Tek nakon 2. Svjetskog rata kada su se američki vojnici vratili iz Italije i zaželjeli okusa pizze, ona postaje popularna kako u SAD-u tako i u zapadnim zemljama Evrope

Lombardi

Ipak i dalje ostaje popularna tek u Italiji, sve dok masovnom emigracijom Talijana u SAD, nije zakoračila na američko tlo. Doseljenici Talijani najprije je mijese, nadijevaju i peku samo za vlastite potrebe u lokalnim pekarama sve do  1905. godine kada Gennaro Lombardi otvara prvu pizzeriju u New Yorku. Zanimljivo je da Lombardijeva pizzeria postoji i danas i iako nije na istoj lokaciji i dalje koristi originalnu peć iz 1905. godine.

Napolitana

Godine 2009. Europska unija donijela je odluku za zaštitu originalne napuljske pizze Napoletana. Ta je pizza odredbom postala dio europske baštine i sve pizzerije koje pripremaju originalnu pizzu Napoletana moraju poštivati stroge standardne glede sastojke i upotrebljavati samo San Marzano paradajz i mozzarellu od svježeg bivoljeg mlijeka.

© 2019 Mamine dileme
Design by Creative 24/7