Smjernice za putnike o zdravstveno ispravnoj hrani

Smjernice za putnike o zdravstveno ispravnoj hrani

Ned, 14. Jul. 2019.


Kako izbjeći bolesti uzrokovane zdravstveno neispravnom hranom i pićima i kako postupiti kod pojave proljeva?


Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, svaki dan oboli milion ljudi, dok ih hiljade umiru od bolesti koje se prenose hranom, a mogu se spriječiti.  Savjeti u narednom tekstu važni su za svakog putnika, a posebno su važni za ljude koji se nalaze u grupama visokog rizika primjerice: novorođenčad, dojenčad i mala djeca, trudnice, starije i imuno-kompromitirane osobe.  Navedene grupe ljudi su posebno osjetljive na bolesti koje se prenose hranom. ZAPAMTITE: Bolje spriječiti nego liječiti! 

 

Kako postupiti kod proljeva?

Napadi proljeva uglavnom su ograničenog trajanja i prođu za nekoliko dana. Mogu se pojaviti uz mučninu, povraćanje i/ili temperaturu. Najvažnije je spriječiti dehidraciju. Osigurajte dostatan unos tekućine, posebno za vrijeme putovanja u toplim klimatskim uvjetima. To je posebno važno pravilo za djecu. Ukoliko je dijete nemirno ili razdražljivo, ili pokazuje znakove jake žeđi,  ili pak suhu kožu sa smanjenim elasticitetom, dehidracija je već uznapredovala i potrebna je prikladna medicinska skrb. Ukoliko su stolice jako učestale, vodenaste ili sadrže primjese krvi ili pak traju uzastopno kroz 3 dana, potrebno je potražiti medicinsku pomoć. Ukoliko medicinska pomoć nije dostupna, može se provesti 3- dnevna terapija s ciprofloxacinom* (za odrasle; 500mg 2x dnevno, za djecu; 15mg/kg tjelesne težine 2 puta dnevno). Čim se proljev pojavi, potrebno je piti više tekućine poput oralne rehidracijske tekućine, kuhane ili flaširane vode, blažih čajeva, juha i drugih tekućina koje su zdravstveno ispravne. Potrebno je izbjegavati napitke koji potiču izlučivanje vode iz organizma poput - kafe, prekomjerno zašećerenih napitaka, nekih medicinskih čajeva i alkohola. 

Nasuprot općem mišljenju, ne preporučuje se uzimanje lijekova koji smanjuju pokretljivost crijeva. Navedene preparate ne bi trebalo davati djeci jer mogu uzrokovati crijevnu opstrukciju.

Prije odlaska od kuće, savjetujte se s liječnikom o bolestima kojima možete biti izloženi za vrijeme putovanja, te mogućom potrebom za cijepljenjem ili drugim preventivnim mjerama. Provjerite imate li u prtljazi oralnu rehidracijsku sol (ORS) i bilo koje druge lijekove koji mogu biti potrebni za vrijeme putovanja.

5 pravila  za zdravstveno ispravnu hranu

 

1. ODRŽAVAJTE ČISTOĆU

Perite ruke često i uvijek prije pripreme i konzumiranja hrane. Opasni mikroorganizmi širom su rasprostranjeni u tlu i vodi te na životinjama i ljudima, a mogu se nalaziti i na rukama te na taj način prenijeti na namirnice. Za vrijeme obilaska tržnice budite oprezni prilikom dodirivanja sirovih namirnica, a posebno sirovog mesa, te operite ruke poslije kontakta sa sirovim namirnicama. Na takvim mjestima često se mogu naći žive životinje, koje mogu prenijeti različite bolesti, uključujući i ptičiju  gripu.  Zato je potrebno izbjegavati diranje ili dolazak u bliski kontakt s tim životinjama.

2. HRANA MORA BITI POTPUNO TERMIČKI OBRAĐENA

Hranu temeljito skuhajte ili ispecite i neka ostane vruća. Posebno izbjegavajte sirove plodove mora, ribu ili meso peradi koji su još uvijek crvene boje ili su im sokovi ružičasti te nedovoljno pečeno mljeveno meso jer mogu sadržavati štetne bakterije. Opasni mikroorganizmi mogu se uništiti pravilnim kuhanjem kao najučinkovitijim načinom za osiguranje zdravstvene ispravnosti hrane. Najvažnije je da svi dijelovi hrane budu temeljito skuhani ili ispečeni, odnosno da svaki dio hrane dostigne temperaturu od najmanje 70 stepeni Celzija.

3. UPOTREBLJAVAJTE ZDRAVSTVENO ISPRAVNU VODU I NAMIRNICE

Sladoled, voda za piće, kockice leda i sirovo, neprokuhano mlijeko mogu se lako kontaminirati opasnim mikroorganizmima ili kemikalijama ukoliko su napravljene od kontaminiranih sastojaka. Izbjegavajte ih ako imate razloga za sumnju. Ogulite voće i povrće, ukoliko ih konzumirate sirove. Izbjegavajte voće i povrće s oštećenom korom jer se toksične kemikalije mogu razviti u oštećenim i pljesnivim namirnicama. Zeleno lisnato povrće (npr. zelena salata) može sadržavati opasne mikroorganizme koje je teško ukloniti, a ako sumnjate u higijenske uvjete takvog povrća izbjegavajte ga. Flaširana voda je sigurniji izbor prilikom pijenja vode, ukoliko je dostupna. Uvijek provjerite čep kako bi se uvjerili da boca nije prethodno otvarana. Kad sumnjate u ispravnost vode, bolje ju je dostatno prokuhati jer to uništava sve prisutne opasne mikroorganizme. Ako nije moguće prokuhati, može se razmotriti i postupak filtriranja kroz mikropore ili uporaba tableta za dezinfekciju. Napici koji su flaširani ili pakirani smatraju se zdravstveno ispravnim za piće.

4. ODVOJITE SIROVU HRANU OD KUHANE

Prilikom kupovine  obroka kod uličnih prodavača hrane ili u hotelima, restoranima ili kantinama, provjerite da sirova hrana nije u kontaktu s kuhanom hranom koju sirova hrana može kontaminirati. Izbjegavajte bilo koje nekuhane namirnice, osim voća i povrća kojima se može oguliti korica. Jela koja se pripremaju od sirovih ili nedovoljno skuhanih jaja poput ručno rađene majoneze, nekih umaka i deserta mogu biti opasna. Sirova hrana može sadržavati opasne mikroorganizme koji se mogu prenijeti na skuhanu hranu prilikom dodira. Tako se uzročnici bolesti unose u skuhanu i do tada zdravstveno ispravnu hranu.

5. ČUVAJTE HRANU NA SIGURNIM TEMPERATURAMA

Skuhana hrana koja se drži na sobnoj temperaturi nekoliko sati predstavlja drugi glavni rizik za pojavu bolesti koje se prenose hranom. Izbjegavajte jela u kantinama, restoranima, dućanima ili kod uličnih prodavača koja nisu vruća ili se ne čuvaju u hladnjacima ili na ledu. Mikroorganizmi se mogu brzo umnožavati ukoliko je hrana pohranjena na sobnoj temperaturi. Čuvanjem hrane u hladnjacima ili na ledu (temperature ispod 5 stepeni Celzija) ili održavanjem hrane vrućom (iznad 60 stepeni Celzija, usporava se i sprječava rast mikroorganizama.

© 2020 Mamine dileme
Design by Creative 24/7