Korona virus: Više od osam miliona oboljelih na svijetu

Korona virus: Više od osam miliona oboljelih na svijetu

Uto, 16. Jun. 2020.


Broj slučajeva korona virusa u svijetu prešao je osam miliona, sa velikim rastom broja zaraženih u Latinskoj Americi, pokazuju podaci agencije Reuters na koje se poziva agencija Hina.

Prvi je slučaj prijavljen u Kini početkom januara i do početka maja broj zaraženih je skočio na četiri miliona. Međutim, trebalo je samo pet sedmica da se brojka udvostruči na osam miliona slučajeva.

Globalni smrtni slučajevi iznose preko 434.000, a udvostručili su se u sedam sedmica.

Sjedinjene Američke Države i dalje vode u svijetu s najvećim brojem infekcija, oko dva miliona ili 25 posto svih prijavljenih slučajeva, te sa 116.000 smrtnih slučajeva.

Latinska Amerika žarište

Međutim, epidemija najbrže raste u Latinskoj Americi, koja sada čini 21 posto svih slučajeva.

Uprkos ozbiljnosti epidemije, mnoge brazilske države i gradovi započeli su ublažavanje pravila socijalne distancije posljednjih sedmica

EPA-EFE

 

Broj umrlih u Brazilu od korona virusa porastao je na gotovo 44.000, prema podacima Ministarstva zdravstva, čime je Brazil skočio na drugo mjesto, dok je zaraženih oko 900.000. Međutim, vjeruje se kako su brojke u najvećoj zemlji Južne Amerike daleko veće zbog nedostatka široko rasprostranjenog ispitivanja.

Uprkos ozbiljnosti epidemije, mnoge brazilske države i gradovi započeli su ublažavanje pravila socijalne distancije posljednjih sedmica uslijed sve jačeg umora javnosti i opetovanih zahtjeva predsjednika Jaira Bolsonara da se ekonomija pokrene.

U ponedjeljak je Mike Ryan, stručnjak Svjetske zdravstvene organizacije za vanredne situacije, rekao da Latinska Amerika ostaje razlog za zabrinutost.

„Brazil se ne može izdvojiti u Americi. Postoje mnoge druge države poput Meksika, Čilea i drugih, koje su imale značajan broj slučajeva i nastavljaju s porastom epidemije“, rekao je. „Opisao bih situaciju u Srednjoj i Južnoj Americi kao zabrinjavajuću.“

Novi slučajevi u Kini

Meksiko je prešao preko 150.000 potvrđenih slučajeva koronavirusa i 17.580 smrtnih slučajeva.

Nakon gotovo dva mjeseca bez novih infekcija, u glavnom gradu Pekingu otkriveno je više od 100 novih slučajeva

EPA-EFE

 

Kina se također, bori sa ponovnom pojavom virusa. Nakon gotovo dva mjeseca bez novih infekcija, u glavnom gradu Pekingu otkriveno je više od 100 novih slučajeva.

„Kina je prošle sedmice prijavila novo izbijanje u Pekingu, nakon više od 50 dana bez ikakvih slučajeva u tom gradu. Sada je potvrđeno više od 100 slučajeva“, rekao je generalni direktor WHO, Tedros Adhanom Ghebreyesu.

Izvor: Agencije

© 2020 Mamine dileme
Design by Creative 24/7