Zdravstveni radnici u Sarajevu od danas su u generalnom štrajku!

Zdravstveni radnici u Sarajevu od danas su u generalnom štrajku!

Pon, 02. Sep. 2019.


Sindikat radnika u zdravstvu Kantona Sarajevo od danas su u generalnom štrajku, koji će trajati do postizanja dogovora, odnosno do potpisivanja granskog kolektivnog ugovora i povećanja plaća.


Ljekari i zdravstveni radnici u zdravstvenim ustanovama od danas će raditi smanjenim kapacitetom. Ipak, propisano je šta ni u kom slučaju ne smije ispaštati. To se odnosi taksativno na porodičnu medicinu, stomatološku djelatnost, fizijatrijsku, propisivanje lijekova za hronične terapije, vakcinaciju, sistematske preglede vulnerabilnih struktura društva kao što su djeca, predškolski uzrast...

Predsjednik Sindikata radnika u zdravstvu Kantona Sarajevo Edo Selimić potvrdio je daneće odustati od štrajka koji je počeo danas, te da će od srijede ili najkasnije četvrtka početi izlaziti pred njihove javne zdravstvene ustanove.

"Štrajk će trajati do trenutka kada proradi svijest onih koji su zaduženi za kvalitetu zdravstva u KS-u. Nastavit ćemo sa borbom", poručio je.

Štrajk zdravstvenih radnika u KS-u - undefined

Štrajk zdravstvenih radnika u KS-u

Selimić je potvrdio da je njihov osnovni zahtjev poštivanje granskog kolektivnog ugovor te dodao da su od 7. februara bez granskog ugovora o pravima i obavezama svih uposlenika u zdravstvu KS-a.  

Istakao je da će svi zdravstveni radnici dolaziti na posao, jer se njihov štrajk provodi na radnom mjestu te naglasio da će ispunjavati obaveze u smislu zbrinjavanja hitnih slučajeva u skladu sa zakonima o štrajku.

© 2020 Mamine dileme
Design by Creative 24/7