Počinje globalna kampanja protiv nasilja nad ženama

Počinje globalna kampanja protiv nasilja nad ženama

Pon, 04. Nov. 2019.


U Sarajevu će danas biti otvorena Globalna konvencija partnera UN Fonda za borbu protiv nasilja nad ženama.

Konvencija, koja će biti održana od 4. do 7. novembra, obilježit će početak globalne kampanje "16 dana aktivizma" protiv nasilja nad ženama, koja se održava širom svijeta i nastoji mobilizirati javnost u borbi protiv rodno zasnovanog nasilja. Ovogodišnja globalna kampanja fokusirat će se na temu silovanja.  

Otvaranje Konvencije također će označiti početak prve zvanične posjete Phumzile Mlambo-Ngcuka, generalne podsekretarke Ujedinjenih nacija i izvršne direktorice UN Women, Bosni i Hercegovini. Ona je u nedjelju s delegacijom UN-a posjetila Sigurnu kuću u Sarajevu.

Globalna konvencija partnera UN Fonda za borbu protiv nasilja nad ženama okupit će više od 100 učesnika iz čitavog svijeta, uključujući i regiju jugoistočne Evrope, koji će razgovarati o radu u oblasti eliminacije nasilja nad ženama.

Fond je u posljednje 22 godine podržao 517 organizacija sa 149 miliona dolara u 139 zemlje i teritorije, te je samo tokom protekle godine svojim radom obuhvatio preko osam miliona ljudi, saopćeno je iz UN Women.

© 2020 Mamine dileme
Design by Creative 24/7