Recept za uspjeh

Recept za uspjeh

Čet, 02. Jan. 2020.


Akademija poduzetništva žena iznjedrila je svoju prvu generaciju. Preko 60 polaznica imalo je priliku naučiti o izazovima poduzetništva. I ne samo to, sve polaznice nakon završetka dobile su mentora/cu koji im pomažu da naučeno primjene ali i unaprijede svoje poslovanje. Kako to izgleda pitali smo mentorski par Samku Kovačević, polaznicu Akademije poduzetništva žena i Kristinu Miklavčić, mentoricu, vlasnicu i direktoricu kompanije eXtea d.o.o.


 

Akademija poduzetništva žena prva je u BiH koja je pored edukacije za sve polaznice obezbijedila i mentorstvo tokom jedne godine. 

Tako je Samka Kovačević, vlasnica Modnog studija NIT za mentoricu dobila Kristinu Miklavčić vlasnicu i direktoricu kompanije eXtea d.o.o.

Kristina Miklavčić je osnivačica i direktorica eXtea d.o.o. koja pored brojnih drugih nudi i poslovne usluge strateškog i izvršnog konsaltinga, finansijskog konsaltinga,  upravljanja ličnim budžetom za fizička lica, savjetovanja za Start up firme, IT kompanije i poslovno savjetovanje za njihov segment, poslovne konsultacije i savjetovanja za male porodične firme i za obrte te brojne druge.

S druge strane Samka Kovačević, vlasnica je Modnog studija NIT koji postoji od 2013.  godine; prvo je egzistirao kao koncept store a kasnije je prerastao u modni studio. Bavi se  izradom unikatnih haljina od prirodnih materijala. Stil je designers concept na tragu boho stila u casual varijanti - neobične haljine za neobične dame. 

Iako na prvi pogled izgleda kako ove dvije djelatnosti nemaju dodirnih tačaka ove dvije poduzetnice kako kažu izvrsno sarađuju. 

"Različitost je evidentna na prvu. Mi smo se kao konsultantska kompanija sa d.o.o. oblikom organizovanja navikli na razne profile poslovne saradnje, od saradnje sa inostranstvom do velikih korporacija ali mentorske aktivnosti sa gđom Samkom mi dobro dođu jer ona može puno naučiti od mene ali i ja od nje, direktno na terenu.  Već imam jednog klijenta koji se bavi sličnom djelatnošču, pa mi segment proizvodnje tj. šivanja odjeće nije nepoznat." - ističe Miklavčić

"Naše različitosti cijenimo i učimo jedna od druge, a ja se maksimalno trudim pomoći koliko je god to u opsegu i portfoliju mog znanja i mojih mogućnosti. " - dodala je.

Interesovalo nas je kako taj proces funkcioniše, pa smo razgovarali s njima o saradnji koju imaju.

Gospođa Kovačević, prije svega je napomenula, kako joj je bila čast  pohađati Akademiju i biti u društvu izvrsnih i hrabrih žena. 

"Također mi je čast što sam u mentorskom paru sa gospođom Kristinom; naša saradnja je odlično počela i znam da me uz njenu nesebičnu podršku čeka uspjeh i sjajne poslovne prilike." - naglasila je Kovačević. Kaže i kako je  Akademija bila prilika da usavrši određene poslovne vještine, te da joj je bila neiscrpan izvor odličnih informacija koje koristi u svom radu.  

"Svi predavači su bili odlični a znanja koja smo od njih usvojili su zaista na zavidnom nivou. Hvala divnim organizatoricama koje su dale sve od sebe da se osjećamo dobrodošlo i ugodno." kaže Kovačević

Miklavčić ističe da su stečena znanja i iskustva s Akademije poduzetništva žena bitna za Kovačevićevu i njen Modni studio.

"Akademija poduzetništva je bila od velike važnosti i vidi se jasno da je gđa. Samka usvojila znanja, jer je daleko lakše razgovarati i poslovno komunicirati sa osobama koje osim praktičnog iskustva na terenu imaju i elemenatrna znanja o poduzetništvu, finansijama i ekonomiji uopšteno. Stoga smatram da su znanja koja se na Akademiji usvoje elementatrna polazna tačka za daljnji razvoj vaših poslovnih aktivnosti, uz kvalitetnog mentora koji će vam se posvetiti ali zaista posvetiti, da to nije samo na papiru." ističe Miklavčić i dodaje kako je "Akademija poduzetništva žena sjajna ideja te je  preporučujem  svim poduzetnicima da prođu istu jer se Udruženje poslovnih žena maksimalno trudilo dovesti vrhunske eksperte i profesore."

Jasno je da su očekivanja od mentorice velika, pa gospođa Miklavčić ističe kako je riječ o veoma odgovornom odnosu i velikom izazovu. 

"Biti mentor je jako izazovno bar meni, a najviše zbog vremena kojeg mi, hronično kao ženi, poduzetnici, nedostaje, uz sve porodične, privatne i poslovne obaveze rukovođenja ozbiljnom kompanijom koja nastupa i na inostranom tržištu. Svi ostali aspekti mentorstva me ispunjavaju i to je tako sa svim mentorima, sa kolegicama i kolegama iz struke sa kojima sam pričala a također su u programu nekog mentorstva."

Miklavčić dodaje i kako trenutno ima tri mentorstva i da je sretna zbog toga, a najviše što su dijametralno suprotni poslovni segmenti  - "od IT-a, robotike do divne gđe. Kovačević i njenih haljina mentorstvo koje meni kao ženi nekako najviše odgovara. Divno je kad možete nekome pomoći svojim znanjem i ekspertizom da sitnim ali sigurnim koracima napreduje u svijetu poslovnih aktivnosti. Teško je danas u BiH bilo šta pokrenuti a još teže biti samoodrživ, pogotovo ako ste nezavisni i niste politički eksponirani. Stoga mi je izuzetna čast i zadovoljstvo što sam postala mentorica na ovom programu Akademije poduzetništva žena, Udruženja poslovnih žena u BiH i uvijek u budućnosti ću se vrlo rado odazvati na sva mentorstva." - ističe Miklavčić. 

A Kovačević dodaje  kako je ranije već imala priliku imati mentora te da je to od velike koristi za početnike u biznisu. 

"Ja sam već ranije, u drugoj organizaciji također imala mentoricu i znam koliko je važno mentorstvo; mentorski parovi su savrsen odnos uspješne i ostvarene poslovne žene sa onom koja to također može i želi postati. Divno je imati svog "mecenu" na kojeg se uvijek, u svakom trenutku možete osloniti i čiji savjet može doslovno biti zlata vrijedan u kriznim vremenima. Imam sreću da mi je mentorica gospođa Kristina; divim se iskreno toj uspješnoj, ostvarenoj mladoj ženi i znam da mnogo mogu naučiti od nje."

Pitali smo i posluša li gđa. Kovačević sve savjete mentorice ?

"Da gđa. Kovačević posluša skoro sve, neke poslovne situacije se dese a da nisu predviđene i nismo ih očekivali pa se gđa. Samka u skladu sa svojim iskustvom te poznavajući i svoje klijente odlično snađe. Često neki moji savjeti u praksi nisu primjenjivi pa zajedno razgovaramo o tome da ih primjenimo ili odbacimo i onda u hodu odlučujemo. - potvrdila je Miklavčić.

"Klijentice često dođu zbog sniženja za neke haljine a kupe druge koje nisu na sniženju a ove ne ili dovedu svoje prijatelje i sl. Tako se uvijek dogovoramao u hodu šta i kako. Moji savjeti se večinom odnose na upravljanje troškovima, cijene, evidenciju i marketinške aktivnosti, sve drugo gđa. Samka sprovodi u djelo na osnovu svog iskustva i poznavanja klijenata. Uvijek naglašavam da osobe koje ja mentorišem ne uče samo od mene i ja naučim mnogo od njih, to je uzjamni proces a ja također i u svojim 40 godinama i sa 17 godina iskustva imam i dalje svoje mentore, koji mene uče. Osobe od kojih učim i koje pitam kad mi god nešto zapne, menadžeri, poduzetnici, vlasnici kapitala, članovi Uprava i sl. koji nisu svjesni da moraju konstantno učiti i da nisu nedodirljivi bez obzira što su na visokim pozicijama, imaju ubrzani pad prema dole."- zaključila je Miklavčić. 

"Svaki savjet moje mentorice je dobro došao, trudit ću se da svaki do kraja prihvatim i primijenim prakticno." - zaključuje Kovačević naglašavajući  kako su temelji, koje su ove dvije poduzetnice postavile dobri, te da će biti potrebno vrijeme da se ostvare zacrtani ciljevi. 

Izvor: poduzetna.ba

© 2020 Mamine dileme
Design by Creative 24/7