5 realnosti o tijelu nakon poroda

by Meliha mzisko

Sarajevo, 26.02.2024.

Tijelo žene prolazi kroz turbulentno razdoblje hormonskih promjena i fizičkih transformacija tijekom trudnoće. Devet mjeseci rađanja novog života mijenjaju oblik trbuha, dodaju kilograme, te pripremaju dojke za hranjenje bebe.
Iako su trudnoća i porod čuda, pravi izazovi nastupaju u danima nakon poroda.


1. Krvarenje nakon poroda: Neizbježno, ali izdržljivo

Sve majke, bez obzira na način poroda, suočavaju se s krvarenjem nakon poroda (lochia). To je posljedica odvajanja posteljice od maternice tijekom poroda. Prvih nekoliko dana krvarenje je intenzivno, ali se s vremenom smanjuje. Maternici treba šest tjedana za potpunu obnovu, nazivajući to razdobljem babinja. Upotreba pamučnih uložaka je ključna kako bi se izbjegle infekcije i ozljede.

2. Bolne grudi nakon poroda: Hormonski kaos
Nakon poroda, hormonalni skok uzrokuje prestanak proizvodnje estrogena i progesterona te povećanje prolaktina za proizvodnju mlijeka. Ovo može izazvati kontrakcije maternice i bol u dojkama. Pripremite se za dojenje s izdajalicom i grudnjakom te koristite blazinice kako biste izbjegli nelagodu.

3. Stolica nakon poroda: Neprijatna stvarnost
Odgovorni mišići za probavu su oslabljeni nakon poroda, što može uzrokovati neugodnosti. Pijenje vode, konzumacija suhih šljiva i vlaknaste hrane može pomoći. Duboko udahnite prije odlaska na wc kako biste olakšali situaciju.

4. Veliki apetit i žeđ: Energija za dojenje

Proizvodnja mlijeka zahtijeva dodatnu energiju, rezultirajući povećanim apetitom i žeđu. Očekujte povećanu potrebu za hranom tijekom dojenja, ali znajte da taj ludi apetit neće trajati zauvijek.

5. Emocionalni vrtlog: Hormonski kaos izvan tijela
Nakon poroda, hormoni mogu uzrokovati različite emocionalne izazove poput euforije, tuge, ljutnje i usamljenosti. Ovo je normalno, ali važno je prihvatiti te promjene i tražiti podršku od ukućana.
Utjeha na kraju: Ove promjene su privremene. Pripremite se, razgovarajte otvoreno i olakšajte si put kroz ovo divno, ali zahtjevno razdoblje.

0 comment
0

You may also like