Cijena grijanja u Zenici ostaje ista narednih sedam godina

by maminedi

ZENICA, 23. augusta (FENA) – Cijena grijanja u Zenici ostaje ista narednih sedam godina, saopćeno je iz gradske uprave.

U ugovoru o novoj “Toplani” formalizirano je da cijena grijanja neće biti mijenjana narednih sedam godina, navedeno je također u saopćenju.

– Građanima sam riješio dugogodišnji problem zagrijavanja grada te smo penzionisali stare i dotrajale kotlove. Osim stabilnog i kvalitetnog grijanja, smanjenja zagađenosti, građanima sam osigurao i da cijena grijanja narednih sedam godina ostaje ista dok cijene energenata enormno rastu u svijetu, regiji ali i našoj zemlji. Na taj način sam još jednom pokazao da se domaćinski odnosim prema Gradu i svojim građanima, zbog čega mogu mirno dočekati zimu i tople radijatore – kazao je gradonačelnik Fuad Kasumović.

On ističe da je Javno preduzeće “Grijanje” d.o.o. Zenica u okviru redovnog održavanja prije početka sezone uradilo rekonstrukciju i popravke na toplotnim podstanicama, rekonstrukciju i sanaciju dotrajalih dijelova vrelovodne mreže, što će doprinijeti još boljoj grijnoj sezoni od prethodne.

– Urađen je i novi vrelovod koji spaja Glavnu gradsku magistralu i Staru toplanu. JP “Grijanje” d.o.o. Zenica će, kako su me informisali, blagovremeno biti spremno za predstojeću sezonu grijanja, a građani neće plaćati skuplji račun, što je najvažnije – kazao je Kasumović.

Javnost u Bosni i Hercegovini s razlogom je zabrinuta zbog stalnih poskupljenja, posebno zbog rekordnog rasta cijena energenata.

Ništa ohrabrujuće nisu ni poruke iz Brisela zemljama članicama Evropske unije, koje apeluju za štednju plina i isključenje radijatora.

Grijanje će ove zime biti nikada skuplje, a procjene su da će cijene rasti od 30 do 50 posto. Zbog globalne situacije uzrokovane ratom u Ukrajini, cijene energenata drastično su porasle u cijeloj Evropi, a rastu i cijene peleta koji već sada građani plaćaju oko 640 KM po toni, navedeno je u saopćenju.

0 comment
0

You may also like