Dječija stopala i cipelice: sve što trebate znati

by maminedi

Razvoj stopala vaše bebe kreće od rođenja i trenutka prohodavanja pa sve do školske dobi. Otprilike 98% ljudi rodi se sa zdravim stopalima, ali samo 40% njih imaju zdrava stopala i kad odrastu. Zbog toga je od iznimne važnosti pažljivo pratiti razvoj stopala vašeg djeteta.

Sva se djeca rađaju s ravnim stopalima, zbog čega se brojni roditelji zabrinu. Stopala tek rođene bebe su mekani, masni jastučići ispod kojih se skriva još nerazvijena struktura kostiju, vezivnog tkiva i mišića. Zato mame i tate ne trebaju brinuti, nego kao i većina drugih roditelja, uzeti kameru u ruke i zabilježiti minijaturna stopala svoje bebice.

Prve cipelice i prvi koraci su najvažniji
Kad beba nauči stajati, mekane strukture stopala počet će se okoštavati i pretvarati u kosti, tj. koštano tkivo. U tom razdoblju formira se i oblik stopala iz kojeg se može vidjeti kako će izgledati u budućnosti. Hoće li rist biti visok ili nizak, kako će izgledati peta, prstići i sl. Ovo je ranjivo doba kad postoji opasnost od pomicanja iz prirodnog i zdravog položaja. Zato posebno pazite da prve cipelice imaju zaštitu za prstiće, petu i zglob te mogućnost prilagodbe stezanja i kopčanja.

Kad dijete krene u prve korake, formirat će se sve kosti stopala, ali će među njima i dalje ostati velike praznine koje daju prostora za razna, neželjena pomicanja. Važno je omogućiti ispravan rast tim kostima jer će ih kasnije, kad se nakrive, biti teže ispraviti. U ovom trenutku navikularna kost, koja se nalazi s prednje strane na mjestu gdje obično vežemo cipelicu, još nije formirana. Umjesto nje, tu se nalazi masni jastučić, a luk će se formirati u sljedećih nekoliko godina. Masni će jastučići nestajati, a stopala će preuzimati ispravni oblik.

Lino savjet

Preporučuje se cipelice kupovati u specijaliziranim prodavaonicama, a najbolje poslijepodne jer se stopala u tijeku dana produže i prošire za otprilike 4%. Uvijek mjerite oba stopala jer je jedno često duže od drugog.

Ravno stopalo vidi se u petoj godini
U dobi od četiri godine spajaju se sekundarne koštane strukture. Masni jastučići su nestali, a luk je vidljiv i funkcionalan. Sam rast stopala usporava se na oko 8 mm godišnje, a iznova će se ubrzati ulaskom u pubertet.

Ako se djetetu do pete godine svod stopala ne uzdigne, tada možemo govoriti o ravnom stopalu i problemu koji bi trebalo pokušati popraviti vježbama ili ortopedskim ulošcima. Praksa i istraživanja kažu kako se problem ravnih stopala neće riješiti samo ulošcima. Najvažnije su usmjerene i redovite vježbe kojima će se stopalo ojačati. Roditeljima se preporučuje da potiču svoju djecu na fizičku aktivnost i sportove poput ritmike, gimnastike, plesa i borilačkih vještina.

Bosa noga za jača stopala
Što dijete više hoda boso, to će mu stopala biti jača. Puzanje, ustajanje i prvo koračanje bebi olakšajte čarapicama ili štramplicama s gumenim pojačanjima na tabanu. Kad dijete počne stajati i raditi prve korake, važno je naći odgovarajući model cipelica. One moraju biti kvalitetne kako bi izdržale kretnje i hiperaktivne dječje nožice. Funkcionalne, kako bi zaštitile noge od ozljeda i vanjskih uvjeta, ali i udobne, kako bi se dijete dobro osjećalo. Materijal mora biti mekan i prirodan, ne smije štetiti stopalu. Unutrašnji materijal mora apsorbirati vlažnost, vanjski je mora odbijati. Prirodna koža najkvalitetniji je odabir.

Evo što je još važno kod odabira cipelica:

cipelice moraju biti mekane, fleksibilne i oblikovane prema dječjem stopalu
ne smiju sputavati aktivnost nožnih mišića
stražnji dio cipelica treba imati produženi tvrđi dio kako se peta ne bi izvrtala prema van
anatomski uložak treba dati blagu potporu svodovima stopala
cipela mora slijediti oblik stopala
slobodne kretnje u cipeli omogućavaju prokrvljenost i dobar rad mišića
kapica prednjeg dijela cipele mora biti široka i visoka, s dovoljno mjesta za prstiće
razmak između najdužeg prsta i vrha cipele mora biti 6 mm
potplat mora biti mekan, kako bi omogućio elastičan hod.

0 comment
0

You may also like