Evropska sedmica borbe protiv raka grlića materice

by maminedi

Rak grlića materice razvija se u cervixu žene (ulaz u matericu iz rodnice). Gotovo svi slučajevi raka vrata materice (99%) povezani su s infekcijom visokorizičnim humanim papiloma virusom (HPV), iznimno čestim virusom koji se prenosi spolnim kontaktom.

Iako se većina infekcija HPV-om spontano povlači i ne uzrokuje nikakve simptome, trajna infekcija može uzrokovati rak grlića materice kod žena.

Rak grlića materice je četvrti najčešći rak kod žena. Procjenjuje se da je u 2018. u svijetu oko 570.000 žena oboljelo od raka grlića materice, a oko 311.000 žena umrlo je od te bolesti.

U BiH svake sedmice, tri žene preminu od raka grlića materice, a u 2020. godini broj umrlih žena od karcinoma grlića materice u Kantonu Sarajevo je iznosio 17.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo, broj prijavljenih slučajeva oboljelih žena od raka grlića materice u zadnjih 5 godina u Kantonu Sarajevo prikazan je na tabeli 1., dok je broj umrlih žena u istom periodu od raka grlića materice, prikazan na tabeli 2.

Tabela 1. Broj prijavljenih slučajeva oboljelih od raka grlića materice KS

Ukupan broj prijavljenih slučajeva raka grlića materice za period 2015-2019. godina u Kantonu Sarajevo *


*Podaci iz izvještaja o bolestima i stanjima utvrđenim u primarnoj zdravstvenoj zaštiti

Tabela 2. Mortalitet od raka grlića materice na 100.000 stanovnika Kantona Sarajevo, period 2016 – 2020. godina *

*Izvor: Federalni zavod za statistiku

Učinkoviti primarni (cijepljenje protiv HPV-a) i sekundarni pristupi prevencije (probir i liječenje prekanceroznih lezija) spriječit će većinu slučajeva raka grlića materice.

Rak vrata materice može se izliječiti ako se dijagnosticira u ranoj fazi i odmah liječi.

Kada se dijagnosticira, rak grlića maternice jedan je od najuspješnijih oblika raka koji se može liječiti, sve dok se rano otkrije i učinkovito liječi. Karcinomi dijagnosticirani u kasnim stadijima također se mogu kontrolirati odgovarajućim liječenjem i palijativnom skrbi.

Uz sveobuhvatan pristup prevenciji, pregledu i liječenju, rak grlića materice može se eliminirati kao javnozdravstveni problem unutar jedne generacije.

Obilježavanje ovog značajnog datuma ima za cilj da žene svih životnih dobi podstakne da razmišljaju o značaju očuvanja svog reproduktivnog zdravlja, kao i da ih motiviše da u toku godine odvoje makar jedan dan za posjetu svom ljekaru i obave neki od dostupnih preventivnih pregleda kojima se mogu blagovremeno otkriti rane premaligne promjene i spriječiti dalji razvoj bolesti i njen krajnji fatalni ishod.

VRPCE
Nošenje vrpce jednostavan je način na koji možete pokazati svoju podršku ljudima koji imaju rak. To je način za širenje svijesti i slanje poruke solidarnosti, bez potrebe da se kaže i riječ.

Različite vrpce predstavljaju svaki oblik raka. U nastavku popis 28 najčešćih vrpci.

Set ribbon all cancers. Cancer awareness. Vector

0 comment
0

You may also like