Film ‘Kalež. O sinovima i kćerima.’ priča o izdržljivosti romskih žena i tradiciji

by maminedi

Tekst: Alma Zukanović, FOTO FENA /Almir Razić

SARAJEVO, 14. augusta (FENA) – Rumunski film “Kalež. O sinovima i kćerima.” čiju režiju potpisuju Cătălina Tesăr i Dana Bunescu, danas je na 28. Sarajevo Film Festivalu u okviru takmičarskog programa Dokumentarni film zabilježio svjetsku premijeru.

Film donosi priču o Peli i Nina, pripadnicima tradicionalne romske zajednice koji su stupili u ugovoreni brak, a potom dobili žensko dijete. Međutim, prema lokalnom običaju, njih dvoje mogu ostati u braku samo ukoliko dobiju muško dijete koje će naslijediti porodični kalež. Dok oni žive pod velikim pritiskom i neprekidno odlaze na testove plodnosti, članovi njihovih porodica raspravljaju se oko prava na kalež.

Jedna od režiserki filma Cătălina Tesăr kazala je za Fenu da film poziva gledatelje da razmisle o izdržljivosti romskih žena u društvima u kojima dominiraju muškarci.

– Htjela sam da prikažem jednu vrstu zatvorene zajednice kojoj mnogi nemaju pristup. Moj cilj je bio da prikažem stvari koje se dešavaju u toj zajednici bez obzira koliko je ona zatvorena i odvojena od društva – istakla je.

Tesăr, koja po profesiji nije filmski djelatnik, već antropolog, tvrdi da je u romskoj zatvorenoj zajednici živjela dvije godine, učeći o njihovim običajima, prije nego što je počela snimati dokumentarni film o njima te da je ustvari to bila njena doktorska disertacija.

– Poenta je bila da prikažem svoju povezanost s njima – naglasila je.

Budući da je film večeras imao svjetsku premijeru, Tesăr kaže da je osjećala mnoge emocije kada je vidjela svoj film na velikom ekranu.

– Bila sam vrlo nervozna zbog potencijalne reakcije na film, ali sam primijetila da publika uživa i sada sam sretna – zaključila je Tesăr.

0 comment
0

You may also like