Gdje prestaje granica zabave? Zavisnosti od videoigara nisu pošteđena ni najmlađa deca

by Meliha mzisko

 

Na TV Euronews gostovao je dr Ranko Rajović, autor NTC programa i govorio o razvoju djece, uticaju videoigrica, objasnio mehanizam razvoja zavisnosti, granicama koji roditelji (ne) postavljaju, šta uraditi, koje su alternative, koliko kretanja je djetetu potrebno…

Kineskoj djeci ispod 18 godina biće dozvoljeno da igraju onlajn videoigre jedan sat petkom, vikendima i tokom praznika. Na nivou države su smanjili količinu vremena koju maloljetnici mogu da provedu igrajući onlajn igre kao odgovor na sve veću zabrinutost o problemu zavisnosti od takvog sadržaja.

“Njihovo iskustvo ukazalo je na to da roditelji na vreijme ne prepoznaju da su im djeca zavisna od igranja videoigara, jer uglavnom dugotrajno sjedenje ispred ekrana ne shvataju kao bolest i alarm da treba da reaguju. To nije problem samo u Kini, već i širom svijeta uključujući i Evropu”, kaže za Euronews TV dr Ranko Rajović, docent na Pedagoškom fakultetu u Kopru gdje predaje neuronauke u vaspitanju i obrazovanju.

Objasnio je da djeca brzo postanu zavisna, i da čak ni najmlađa nisu pošteđena. Dr Rajović objašnjava da do zavisnosti brzo dođe tako što se jako brzo smenjuju dopaminsko endorfinski ciklusi (endorfinski receptori su zapravo i morfijumski receptori) i javlja se brza smjena osećanja  – od sreće do uzbuđenja,  od tuge do radosti. Tako nešto, kaže on, nije prirodno i zdravo, prije svega za razvoj mozga.

“Jedno američko istraživanje je pokazalo da se tokom igranja videoigrica kroz duži period  smanjuju duboke regije mozga, a one su vezane za kognitivne, saznajne, procese. Na taj način se mozak oštećuje ili usporava razvoj, naročito kod djece koja su u razvoju. Ne samo to, djeca su zbog igranja igrica slabija i motorički, padaju im i pažnja i koncetracija. Pojavljuje se i novi kognitivni problem, to je hiperpažnja i nedostatak duboke pažnje, što postaje sve veći problem“, dodaje on.

Dr Rajović dalje kaže da roditelji treba da budu svesni da su oni ti koji uvode pravila, a ne djeca.
Kompletan video

https://www.euronews.rs/srbija/drustvo/17912/gde-prestaje-granica-zabave-zavisnosti-od-video-igara-nisu-postedena-ni-najmlada-deca/vest#brid_cp_Brid_31748909

Uz kretanje važne su igre za razvoj duboke pažnje (Čoveče ne ljuti se, šah, a razvili smo i NTC šah za koji smo dobili nagradu u okviru jednog EU projekta, za najbolju igru), jer na taj način im poboljšavamo kognitivne sposobnosti” na kraju naglašava Rajović.

0 comment
0

You may also like