Kako da beba lakše zaspi?

by Meliha mzisko

Stavljanje djeteta na spavanje može biti zabavno. Stvarno!
Pratite naših 11 savjeta (i trikova) i primijetit ćete da će vaše dijete možda s radošću prihvatiti trenutke oblačenja pidžame, slušanja priče, pa čak i pranja zuba.

Idemo redom…

1. Dopustite djetetu da odabere pidžamu:
Pustite dijete neka samo izabere boju svoje pidžame. Time će dijete osjetiti kontrolu nad odlaskom na spavanje. Važno je ne opterećivati dijete previše izborom pidžame kako mu ne bi bilo teško odlučiti!

2. Igrajte se u kadi:
Djeca vrtićke dobi često uživaju u igri s igračkama u vodi. Razmislite o vodootpornim slikovnicama ili uživanju u puhanju mjehurića!

3. Uključite muziku:
Ako imate problema s motiviranjem djeteta da pere zube preporučenih dvije ili tri minute, pustite pjesmu koja traje isto toliko i neka dijete pere zube dok traje.

4. Ispričajte priču:
Kreirajte priču u kojoj glavni likovi nose imena vaše djece. Ne mora biti složena priča – djeca će biti oduševljena što su u središtu pažnje.Sve priče o životinjama su uvijek odličan izbor.

5. Dopustite djetetu odabrati knjigu:
Neka dijete odabere knjigu prije spavanja. To će mu dati osjećaj važnosti.

6. Promatrajte zvijezde:
Par minuta prije spavanja zajedno gledajte mjesec i zvijezde kroz prozor i uživajte u tom trenutku.

7. Poželite svima laku noć (i stvarima!):
Neki mališani vole biti nosani oko sobe dok im roditelji govore “laku noć” njihovim igračkama, plišanim životinjama i ljudima. Starija djeca se možda žele pridružiti tom ritualu.Zabavno je slušati ih kako pozdravljaju lampu, vrata, prozor, medu, jastuk…

8. Razgovarajte u krevetu:
Ovo je izvrsna prilika za opuštanje i razgovor s djetetom. Pitajte ih što im je bilo najljepše, a što najteže tog dana.Ovo će pogotovo biti značajno kada porastu. Ako im od malena usadite naviku da vam se povjeravaju, pubertet će lakše proći.

9. Otpjevajte uspavanku:
Jednostavna melodija s ponavljajućim riječima može imati umirujući učinak. I uopšte nije važno d ali imate dobar glas. Vjerujte nam da ste vi vašem djetetu najdraži i najljepši izvođač.

10. Opustite mišiće:
Bebe uživaju u masaži. Ako je dijete starije, možete ih naučiti igri koja potiče opuštanje mišića, prateći put od nožnih prstiju prema gore do očiju.

11. Ne zaboravite plišanog prijatelja:
Za mnogu djecu, prisutnost omiljenog plišanog medvjeda pomaže im da se lakše nose sa strahom od odvajanja od roditelja prije spavanja, čime olakšava utonuće u san.

0 comment
1

You may also like