Merima Džeko –Đerekarac: S drugim djetetom postajemo opuštenije i manje opsjednute savršenstvom

by maminedi

Merima Džeko – Đerekarac sestra našeg nogometnog reprezentativca Edina Džeke, ponosna je majka dvogodišnjeg Adiana i osmomjesečne Ajše. S izabranikom svog srca, Emirom Đerekarcem, uživa u roditeljstvu i ističe kako su oba  partnera podjednako  odgovorna za temelje kuće, ali i sretno djetinjstvo potomstva u njoj.  Rad na sebi, u svakom smislu, najbolji je recept za koračanje kroz život spremno i dostojanstveno, ističe Merima a najvažnija lekcija koju je naučila kao majka je da jasno razgraniči bitno od nebitnog. Merima je odgovorila na 10 pitanja Maminih dilema.

Mamine dileme: Najvažnija lekcija koju vas je naučilo majčinstvo?

Merima: Majčinstvo, ta čarobna uloga u životu žene, naučila me je da jasno razgraničim bitno od nebitnog. Ranije sam mnogo vremena i energije trošila na nebitne stvari i situacije, što mi se danas mnogo, mnogo rjeđe događa.

Mamine dileme: Najgori savjet koji ste dobili privatno ili poslovno?

Merima: Svi savjeti koje sam dobila vjerovatno su mi upućeni u najboljoj namjeri, ali ono što sam shvatila je da sami biramo svoj put i kroz svaku situaciju prolazimo onako kako nam vlastiti osjećaji i instinkti nalažu.

Mamine dileme: Da li je sve lakše s drugim djetetom?

Merima: Sve mame koje imaju više od jednog djeteta, sigurno će vam reći isto. S drugim, trećim i svakim narednim postajemo opuštenije i manje opsjednute savršenstvom. Obaveze je svakako više i u tom smislu ne bih mogla reći da je lakše obavljati majčinske dužnosti. Ali, lakše je u smislu našeg odnosa prema svakodnevnim obavezama. Neće propasti svijet ako dijete pojede slatkiš prije nego tablica nalaže, niti ćemo više uspaničeno reagovati na neutješni dječiji plač u javnosti. Eh, gdje je bila ta opuštenost s prvim?! 🙂

Mamine dileme: Postoji li osoba koja je značajno utjecala na vas i zašto?

Merima: Nekoliko je osoba koje su, svaka na svoj način, utjecale na mene i moj život. To su svakako najuži članovi moje porodice uz koje sam spoznala šta zaista znači zajedništvo i podrška i u dobru i zlu. Sve to, srećom, imam priliku prenijeti i na svoju novu porodicu i naravno muža, koji, baš kao i ja cijeni iste vrijednosti.

Mamine dileme: Kako izgleda vaše vrijeme s djecom?

Merima: Već dvije godine sam na porodiljskom odsustvu i zahvalna sam na svakom danu koji mogu provesti s djecom, jer znam da je vrijeme koje propustimo, posebno u tom najranije djetinjstvu, nenadoknadivo. Svakodnevica je i u našem domu ponekad kao preslikana. Posebno se radujemo ljetu koje maksimalno koristimo na moru, gdje djeca uživaju u svim morskim radostima, mnogobrojnom društvu, a često i kasnijem odlasku na spavanje, što u Sarajevu nije slučaj. Nedavno mi je prijateljica rekla da se na našoj djeca naprosto vidi da odrastaju sretna i zadovoljna. Ljepši kompliment nisam mogla dobiti.

Mamine dileme: Šta vas može iznervirati privatno i poslovno?

Merima: Sve manje je stvari koje me mogu poremetiti, bar kada je riječ o ljudima koje ne čine moje blisko okruženje. Ono što ipak, uvijek iznova prouzrokuje neku vrstu revolta kod mene su bahatost, licemjerstvo i neodgovornost. Trudim se da takvi ljudi i nisu u mom bliskom okruženju.

Mamine dileme: Šta je vaš lijek za um, a šta za tijelo?

Merima: Smatram da je izuzetno bitno okružiti se iskrenim i pozitivnim ljudima, voljeti život i u njemu znati uživati. Trudim se, ma koliko zvučalo kao kliše, uživati u malim

stvarima jer se baš ništa u životu ne podrazumijeva. Uvijek pokušavam pronaći dobro u ljudima i osjećam da mi ta emocija paše.

Mamine dileme: Recept za sretnu porodicu?

Merima: Recept za sretnu porodicu je vjerujem univerzalan  za sve: ogromna doza tolerancije, poštivanje želja i potreba svih njenih članova, mnogo ljubavi, smijeha i uživanje u zajedničkom vremenu. Jedna stara poslovica kaže: “Dogovor kuću gradi.” Oba su partnera odgovorna za temelje kuće, ali i sretno djetinjstvo potomstva u njoj.

Mamine dileme: Vaša najveća majčinska dilema je…?

Merima: Vrijeme u kojem sam ja odrastala znatno se razlikuje od svega onoga što čini svakodnevicu tinejdžera danas. Da ne govorim o vremenu odrastanja naših roditelja ili čak njihovih. Nove tehnologije, društvene mreže, novi trendovi, dostupnost informacija i iskušenja na svakom ćošku, često me dovode u dilemu kako vlastitu djecu spremiti za sve ono što ih čeka u ovom, pomalo divljem svijetu. Da li je recept biti isuviše strog ili potpuno otvoren roditelj, kako se prilagoditi svemu što postaje “normalno”, a ranije nije bilo… Kako god da se stvari budu odvijale, ne vjerujem da će u njih biti usađene vrijednosti i načela bitno drugačija od onih s kojima smo mi odrastali.

Mamine dileme: Šta svaka žena treba da zna?

Merima: Svaka žena prije svega treba da zna da ako ne voli i ne cijeni sebe, to sigurno neće učiniti ni drugi. Velika očekivanja oduvijek su nekako više usmjerena prema ženama, a samim tim je i teret koji kroz život moraju ponijeti veći. Smatram da žene trebaju postati svjesne da vrijeme koje izdvoje za sebe i poneko vlastito zadovoljstvo nije protraćeno vrijeme. Naprotiv! Ako su žene sretne i zadovoljne, one svojom energijom uljepšavaju svakodnevicu i svojim ukućanima. Rad na sebi, u svakom smislu, najbolji je recept za koračanje kroz život spremno i dostojanstveno.

0 comment
0

You may also like