Zašto je Scott MacKenzie najmoćnija žena na svijetu

by maminedi

(Foto: Evan Agostini/Invision/AP, File)

Prije tri godine, MacKenzie Scott je bila autorica, supruga i majka četvero djece koja je pokrenula grupu za borbu protiv nasilja, a 90-ih je pomogla svom mužu da pokrene Amazon. Držala se tiho – ali onda se razvela od Jeffa Bezosa, dobila četvrtinu njegovog udjela u Amazonu i skoro odmah počela planirati kako da sve to preda.
“Imam nesrazmjernu količinu novca za podijeliti”, napisala je u maju 2019. kada je potpisala obećanje davanja, odnosno obećavala je da će dati barem polovinu svog bogatstva u dobrotvorne svrhe.

“Nastavit ću poklanjati dok se sef ne isprazni.”, popularna je izjava MacKenzie Scott.

Scott ne samo da je počela da ispunjava svoju riječ, već to čini rekordnim tempom i sa potpunom kontrolom kuda ide njen novac: Za nešto više od dvije godine, Scott, čije se bogatstvo procjenjuje na 57 milijardi dolara, dala je 8,6 milijardi dolara 780 organizacija koje promovišu pitanja poput rodne ravnopravnosti, rasnu pravdu, javno zdravlje i šire. Ona je to učinila bez kancelarije ili čak poštanske adrese, i sa oskudnim dokazima o stalnom osoblju. Umjesto toga, radi sa svojim suprugom Danom, istraživačima i savjetnicima iz neprofitne konsultantske firme Bridgespan. Ona nikome ne odgovara, nema upravni odbor (za koji znamo) i, pošto ne daje poklone preko dobrotvorne fondacije, nema ni zahtjeva za prijavljivanje. (Poređenja radi, Fondacija Gejts, koja ima skoro 1.800 zaposlenih, dala je 5,8 milijardi dolara grantova 2020. Skot je te godine podelila nešto više od 5,8 milijardi dolara.)

I, što je najvažnije, ona koristi filozofiju davanja „bez obaveza“, što znači da svaka organizacija može koristiti sredstva kako god smatra da je potrebno.
“Ovakav poklon za neprofitnu organizaciju jednak je milijardu dolara”, rekao je izvršni direktor Accion Opportunity fonda Luz Urrutia za Forbes u julu. (Accion je davalac kredita za mala preduzeća u Kaliforniji koji se fokusira na žene i preduzeća u vlasništvu crnaca; ove godine su od Scott dobili 15 miliona dolara.)
O tome da li je poklon od 15 miliona dolara zaista jednak milijardu dolara ili ne, može se raspravljati, ali nema sumnje da Scott samostalno mijenja model kako milijarderi poklanjaju bogatstvo, podržavajući ciljeve koji narušavaju status quo i promoviraju društvenu pravdu. Ona također dovodi u pitanje sistem koji ju je doveo u ovu poziciju moći. “Svi pokušavamo da poklonimo bogatstvo koje su omogućili sistemi kojima je potrebna promjena,” rekla je nedavno.

„Imam nesrazmjernu količinu novca za podijeliti. Nastavit ću dok sef ne isprazni.“
MacKenzie Scott

U vrijeme kada milijarderi poput njenog bivšeg muža lete u svemir, Scott koristi svoje ogromno bogatstvo ne samo da podrži neprofitne organizacije koje rade dobro, već i da izazove način na koji se bogatstvo i moć akumuliraju u ovoj zemlji.
“Stavljanje velikih donatora u središte priča o društvenom napretku je iskrivljavanje njihove uloge”, napisala je Scott u junskom postu.
„U ovom nastojanju, vodimo se poniznim uvjerenjem da bi bilo bolje da nesrazmjerno bogatstvo nije koncentrisano u malom broju ruku, te da rješenja najbolje osmišljavaju i implementiraju drugi.”

Mnoge od najmoćnijih žena svijeta i dalje moraju odgovarati nekom drugom. U slučaju potpredsjednice SAD Kamale Haris, to je njen šef, predsjednik Joe Biden. Predsjednica Evropske centralne banke, Christine Lagarde, koju biraju lideri Evropske unije, ima izvršni odbor (i upravno vijeće) koji ublažava njen proces donošenja odluka. Čak i Melinda French Gates, sada milijarderka nakon razvoda od suosnivača Microsofta Billa Gatesa, vodi Gejts fondaciju zajedno sa svojim bivšim—ali je izjavila da će, ako se ne budu slagali u naredne dvije godine, ona biti ta koja će napustiti fondaciju. U međuvremenu, Scott nema takvih ograničenja.

Iz tih razloga, Forbes je proglasio Scott najmoćnijom ženom na svijetu po prvi put ikada. Ona preuzima mjesto dugogodišnje njemačke kancelarke Angele Merkel, koja se povlači sa javne funkcije. Merkel je bila na prvom mjestu 15 od posljednjih 17 godina koliko Forbes objavljuje ovu rang listu; jedine godine kada nije bila broj jedan bile su 2004., godinu dana prije nego što je postala kancelarka i kada je tadašnja državna sekretarka Condoleezza Rice bila na vrhu, i 2010., kada je priznata tadašnja prva dama Michelle Obama.

Komplatnu listu 100 najmoćnijih žena svijeta u 2021 pogledajte OVDJE

Izvor: FORBES

0 comment
0

You may also like