Zašto se rade brisevi u trudnoći?

by maminedi

Trudnoća je razdoblje koje veoma pogoduje razvitku infekcije zbog promjena u imunosnom sustavu organizma, ali i drugačijoj biološkoj flori u samom porođajnom kanalu.
Infekciju novorođenče može zadobiti prilikom prolaska kroz porođajni kanal te se pritom zaraziti i zdravstveno ugroziti.
Do zaraze nerođenog djeteta dolazi uzlaznom migracijom uzročnika koji su naselili rodnicu, a rjeđe krvlju ili limfnim putem.

U samoj trudnoći vrlo se često javljaju upale mokraćnih sustava. Može se raditi o asimptomatskoj bakteriuriji kod koje trudnica ne izaziva smetnje, no nalaz urina (odnosno urinokulture) ukazuje na bakterijsku upalu. U takvim slučajevima liječenje se provodi prema antibiogramu. Ako se ne prepoznaju i ne liječe, asimptomatske bakterijurije u 10-15% trudnica mogu dovesti do komplikacija kao što je pijelonefritis i prijevremeni porod, najčešći uzročnik je E. coli.

Upravo zbog toga svakoj trudnici treba obaviti pregled urina, odnosno tijekom trudnoće napraviti urinokulturu.
Chorioamnionitis( infekcija plodove vode ) Odgovorna je za oko 40% slučajeva majčinog febriliteta i oko 30-50% prijevremenih poroda, posebice onih koji završavaju prije navršenih 30 nedelja trudnoće.
Danas se pretpostavlja kako je infekcija uzrok najvećeg dijela oštećenja mozga novorođenčadi i, posljedično, odgovorna za nastanak cerebralne paralize i ostalih brojnih neuroloških poremetnji.
Jedan od načina da se spriječi infekcija plodove vode jeste raditi briseve u trudnoći .

Preporučene pretrage za spriječavanje infekcija u trudnoći
Svim trudnicama na pocetku trudnoće preporučuje Vaginalni , Cervikalni bris, bris na Ureaplazmu i Mycoplazmu i TORCH analiza ako ga neposredno prije trudnoće nisu uradilili i u 35 nedelji trudnoće ponoviti Vaginalni , Cervikalni bris
Bakterijske i gljivične vaginalne infekcije:

Beta-hemolitički streptokok grupe B (poznati i pod kraticom BHS-B) predstavlja vrlo raširenu bakteriju čija prisutnost u rodnici tijekom poroda nije dobra. Naime, kod porođaja se prilikom prolaska dijete može inficirati i razviti upalu pluća, ili pak meningitis (upalu moždanih ovojnica).

Chlamydia trachomatis jest unutarstanična bakterija koja se najčešće prenosi spolnim putem. Neliječena i neprepoznata klamidijska infekcija može dovesti do zdjelične upalne bolesti, a posljedično i do kronične boli u zdjelici, izvamaternične trudnoće te neplodnosti. U samoj trudnoći, klamidija može dovesti do spontanog pobačaja i prijevremenog poroda. Tijekom samog poroda može doći do infekcije spojnice oka novorođenčeta, a isto tako novorođenče može razviti i upalu pluća. Kako je klamidijska infekcija najčešće bez ikakvih simptoma (a opasnost za trudnoću je velika), nužno je učiniti bris vrata maternice te provesti liječenje oba partnera.

Infekcija bakterijom Ureaplasma urealyticum i Mycoplazma su vrlo opasni u trudnoći jer može dovesti do infekcije plodovih ovoja, korioamnionitisa, te prijevremenog prsnuća vodenjaka i prijevremenog poroda. Ukoliko infekcija prodre kroz posteljicu, tada može dovesti do zastoja rasta djeteta, bakterijemije (prisutnosti bakterija u krvi), upale pluća ili meningitisa. Bakteriju Ureaplasma urealyticum i Mycoplazmu također možemo izolirati brisom, a terapiju provodimo prema antibiogramu uz obavezno liječenje oba partnera.

Vaginalna gljivična infekcija se također učestalije javlja u trudnoći. Prate je tipični simptomi koji su isti onima i izvan trudnoće, a to su svrbež, peckanje i obilan sirast iscjedak bez mirisa. Liječenje se provodi odgovarajućim protugljivičnim vaginaletama. Gljivična infekcija ne predstavlja veliku opasnost za samo dijete, ali se može vrlo često ponavljati.

Virusne infekcije:

Od svih anomalija ploda, tri do deset odsto nastaje usled infekcija majke u trudnoći. Najopasnije su infekcije virusom rubeole, citomegalovirusom, toksoplazmom, herpes virusom i slično. Ove infekcije, naročito u ranim nedeljama trudnoće, mogu da dovedu do teških anomalija srca ploda, do oštećenja na centralnom nervnom sistemu, jetri i očima, ali i na ostalim vitalnim organima tela.
Genitalni herpes se djetetu može prenijeti za vrijeme poroda kroz vaginu. Ako žena ima kožne promjene herpesa u kasnoj trudnoći, doktor će u osnovi preporučiti da se porod obavi carskim rezom kako bi se spriječio prenos virusa na dijete.
Za virusne infekcije trudnicama se u početku trudnoće preporučuje uraditi nalaz TORCH

Osim toga, cervikalni brisevi mogu otkriti i sljedeće spolno prenosive bolesti i njihove uzročnike:

Gonoreja (Neisseria gonorrhoeae)
Bakterijska vaginoza (Gardnerella vaginalis, Atopobium vaginae)
Trihomonijaza (Trichomonas vaginalis)
Genitalni herpes (Herpes simplex)
Sifilis
Zaključak
Za izbjegavanja svih navedenih komplikacija vezanih za trudnoću potrebno je planski, dakle na početku trudnoće i u trećem trimestru trudnoće , napraviti ciljanu mikrobiološku obradu. Ako se neki od spomenutih uzročnika dokaže, tada je potrebno provesti terapiju. Na taj način se mogu izbjeći brojne komplikacije koje sprječavaju ostvarivanje zdrave trudnoće.

0 comment
0

You may also like